Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Az MSZP helyében Pokorni leváltaná Tóbiást

2004.04.14. 20:47
Többfordulós nyilatkozatcsata zajlott szerdán az MSZP és a Fidesz között a kormánypárt EP-kampánytréningjének hangneméről, Tóbiás József pártigazgató alkalmasságáról, valamint arról, ki irányítja a választásig az MSZP-t. A résztvevők Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök, Kovács László MSZP-elnök, Gál J. Zoltán kormányszóvivő, illetve Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője voltak voltak.
A Fidesz alelnöke szerint "nem nagyon találtak példát arra", hogy egy parlamenti párt pártigazgatója nyílt törvénysértésre akarta rávenni a választási kampány helyi vezetőit, és arra sem, hogy azzal dicsekedett volna, hogy a miniszterelnök és a kormány tagjai az ő irányítása alá helyezik magukat a kampány idejére. Ki fogja irányítani az országot az EP-választásig hátralevő hónapokban? - tette fel a kérdését Pokorni Zoltán szerdai sajtótájékoztatóján.

Ároktemetés háborúval

Orán: nehéz idők következnek
Nehéz idők következnek, a szocialisták provokálni fognak, és "háborút akarnak indítani". Ha a jobboldal hívei nem akarnak hasonló eszközöket alkalmazni, akkor legyen elég lelki erejük saját erkölcsi normáik követéséhez. "Minden eszközt megragadunk, hogy a törvénysértéstől eltántorítsuk őket" - mondta a Fidesz elnöke, volt kormányfő Gazdagréten, az ellenzéki párt petícióját népszerűsítő fórumon.
A nagyobbik ellenzéki párt ügyvezető elnöksége kedden foglalkozott az MSZP választási aktivistái számára tartott tréningen elhangzottakkal. Pokorni elmondta, hogy a Fidesz értékelése szerint az MSZP a pártérdek alá rendel mindent, és kétszínű magatartást folytat. Az alelnök úgy vélekedett, hogy az MSZP-ben ugyan a nemzeti megegyezésről és az ároktemetésről szólnak a szónoklatok, ám közben háborús hangulatú kampányt indít, hadat üzen az emberek biztonságérzetének. Pokorni szerint a Fidesz 2002-es 2,3 milliós szavazótáborát sértette meg Ron Werber azzal, hogy paranoid fasisztának bélyegezte a Fideszt.

Pokorni szerint Tóbiás alkalmatlan

Pokorni elmondta, hogy pártja álláspontja szerint nem alkalmas Tóbiás József az MSZP kampányának irányítására. Véleménye szerint nem elég, hogy Horn Gyula elhatárolódott a Csapatjáték tréningen elhangzottak "stílusától", Pokorni szerint Kovács Lászlónak is végig kell gondolnia, hogy a szocialista kampányt irányíthatja-e az, aki törvénysértésre szólítja fel a kampányban résztvevő segítőket. A Fidesz alelnöke úgy vélekedett, hogy nyilvánosságra kell a választókerületekben működő MSZP-s kampányemberek nevét, ahogy ismert a Fidesz választókerületi elnökeinek névsora is.

Az MSZP töretlenül bízik Tóbiásban

"Ez hihetetlen! Szánalmas!" - mondta a Tóbiás József az MTI-nek Pokorni felvetésére. "Pokorni Zoltánnak, ha ezt mondta, amit nehezen tudok elhinni, akkor valóban el kellene mennie orvoshoz" - közölte. Most mindenki megtudhatta, milyen hisztériás a Fidesz - tette hozzá.

"Az MSZP semmilyen okot nem lát arra, hogy ilyen lépést [leváltani Tóbiást] tegyen" - reagált Pokornira Kovács László az MSZP elnöke szerda este. A párt vezetésének bizalma töretlen Tóbiás József kampányigazgató és az egész kampánycsapat iránt - jelentett ki.

Gál: Nem a Fidesz kormányoz

Jó lenne, ha két év után Pokorni Zoltán is tudomásul venné, hogy nem ő és nem a Fidesz kormányozza az országot, bár ők ezt nagyon szeretnék - jelentette ki a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón, egy újságíró kérdésére válaszolva. A kérdező felidézte a Fidesz-alelnök sajtótájékoztatóján elhangzottakat. Pokorni Zoltán egyebek közt azt firtatta, hogy a kampány utolsó hónapjában ki irányítja majd Magyarország kormányát, Medgyessy Péter miniszterelnök vagy Tóbiás József, a szocialisták pártigazgatója. Az újságíró szerint egy, az MSZP-ben született háttérmegállapodás szerint ebben az időszakban állítólag a kormány valamennyi tagját alárendelik Ron Werber tanácsadó és Tóbiás József irányításának.

"Ez csacsiság" - reagált minderre Gál J. Zoltán. Kijelentette, ami a játékszabályokat illeti, egy kampány mindig küzdelem. "A kérdés az, hogy az érvek, avagy az indulatok küzdelme-e" - tette hozzá, hangsúlyozottan magánvéleményét ismertetve. A szóvivő közölte: a kormánypárti politikusok az érvek küzdelmében hisznek. "Érvelni viszont csak a tények, adatok ismeretében, rágalmaktól és hazugságoktól mentesen lehet" - mondta, hozzátéve: ha valaki erről az úrtól letér, akkor vele érvekkel nehéz vitatkozni, vagyis érdemes felvenni a kesztyűt és rámutatni arra, hogy ki hol rágalmaz, ki hol hazudik. Hozzáfűzte: ez is nyilván része a kampánynak, a szabályok adta keretek között.

Erre reagálva Révész Máriusz az ellenzéki párt szóvivője úgy reagált, Gál J. kitérő választ adott arra a kérdésre, ki irányítja az MSZP-t.