Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A Fidesz hecckampánynak tartja az ellenzék aggodalmait

2001.12.30. 13:34
A Fidesz elítéli és visszautasítja azt a hecckampányt, amelyet az MSZP és az SZDSZ folytat a magyar-román egyetértési megállapodással kapcsolatban - jelentette ki Pokorni Zoltán pártelnök. A Fidesz vezető embere kijelentette, azt javasolja a kormánynak, hogy januártól minden hónapban hozza nyilvánosságra, hogy hány külföldi munkavállói vízumot adtak ki, hágy külföldi érkezett Magyarországra dolgozni.
Pokorni Zoltán pártelnök szerint egyszerűen nem igazak azok az állítások, amelyeket a két ellenzéki párt úton, útfélen hangoztat a megállapodásról, illetve annak következményeiről. Szó sincs ugyanis arról, hogy a román munkaerő tömegesen és korlátlanul elárasztaná a magyar munkaerőpiacot, hiszen ezt az érvényben levő jogszabályok nem is teszik lehetővé.

A Fidesz első embere szerint az ellenzék riogatja a polgárokat

Pokorni úgy véli, az MSZP és az SZDSZ kifogásai vagy a tények nem ismeretéből fakadnak vagy pedig tudatos félrevezetése a magyar társadalomnak. A Fidesz elnöke ez utóbbit tartja valószínűbbnek, mert mint mondta, Kovács László, az MSZP elnöke a megállapodás aláírásásának előestéjén mellette ült az ötpárti egyeztetésen és még koccintott is a megállapodás sikerére. Pokorni Zoltán igen sajnálatosnak tartja, hogy az MSZP és az SZDSZ a választási kampány részévé tette az egyetértési megállapodást és hogy a népszerűségük fokozása érdekében még a magyar társadalom alaptalan riogatásától sem riadnak vissza.

Mint ismeretes az SZDSZ szombaton benyújtotta javaslatát az Országgyűlésnek a státusztörvény azonnali módosítására, mert szerintük az Orbán-Nastase megállapodás súlyos veszélyt jelent a magyar munkaerőpiacra és az egészségügyre. Az SZDSZ szerint Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés előzetes tájékoztatása nélkül írta alá Románia miniszterelnökével azt az egyetértési nyilatkozatot, amelyben a törvényhez képest nagy horderejű, Magyarországra nézve súlyosan megalázó engedményekre vállalt kötelezettséget.

Nyilvánosságra hozhatják a kedvezménytörvényt igénybe vevők számát

A Fidesz azt javasolja a kormánynak, hogy januártól minden hónapban hozza nyilvánosságra, hogy hány külföldi munkavállói vízumot adtak ki, hágy külföldi érkezett Magyarországra dolgozni. Pokorni a Magyar Rádió Krónika című műsorának adott nyilatkozatában kijelentette, szomorúan látja, hogy karácsonyra való tekintet nélkül a Magyar Szocialista Párt politikusai félelmet kívántak gerjeszteni Magyarországon a munkavállalók körében. "Meggyőződésem, hogy ez a hecckamány, ennek az üressége hamarosan kiderül és világossá válik mindenki számára, hogy itt pusztán választási megfontolásokról, kampánymegfontolásokról volt szó Horn Gyula, Kovács László és Medgyessy Péter részéről" - nyilatkozta Pokorni Zoltán.