Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Pokorni: van olyan elnökjelölt, akit elfogadnánk

2005.04.07. 09:42
Sólyom Lászlót, vagy egy hozzá hasonló formátumú embert látná örömmel köztársasági elnökként Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, aki csütörtökön egy televíziós műsorban hozzátette: azonban a két kormánypárt között eddig felvetett jelöltek között is van olyan, akit pártja szívesen fogadna.
Pokorni Zoltán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában a köztársasági elnök jelöléssel kapcsolatos kérdésekre válaszolva egyebek között azt hangsúlyozta, hogy Sólyom László nem a Fidesz jelöltje.

Úgy látja, hogy "van eddig a két kormánypárt között felmerült nevek között olyan, akit örömmel fogadnánk". Úgy fogalmazott, hogy "jó embert" szeretne látni ezen a poszton, aki méltó köztársasági elnöknek.

Népszínmű

A politikus arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy a szocialisták olyan jelöltet állítsanak, akit a Fidesz is támogatni tud, igennel felelt.

Szili Katalin esetleges jelöltségéről kifejtette, annyiban osztozik az SZDSZ álláspontjával, hogy egy napi aktuálpolitikai küzdelmekben résztvevő politikust nem a legszerencsésebb választani.

Leszögezte, hogy fontosnak tartja a köztársasági elnök személyét, az intézmény súlyát, ezért nem akar részt venni abban a "népszínműben", amelyet a kormánypártok a köztársasági elnök jelölés körül csinálnak. "Lassan már az utca végén a zöldséges is kiteszi a maga tipplistáját" - jegyezte meg ironikusan.

Lehet Fidesz jelölt

Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy nem állítanak saját jelöltet, azt válaszolta: "Ezt nem tartom kizártnak, elképzelhető, hogy fogunk".

Hiller István MSZP-elnök szerdán tájékozatta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét a szocialistáknak a köztársaságielnök-jelöléssel kapcsolatos álláspontjáról és szempontrendszeréről. Orbán Viktor jelezte, hogy a Fidesz az MSZP hétvégén esedékes választmányi ülése után alakítja ki álláspontját.