Félmilliárd is megfordul adómentesen a hétvégi pókertornákon

2008.11.09. 11:16
Csak az adózó kaszinók szervezhetnének pénzre menő pókertornákat, ám számos civil társaság megoldotta, hogy a pénz is pörögjön, és az állam se sarcolja meg a bevételt. Ezek, az Infórádió szerint sportegyesületként hirdetnek pókertornákat, így a versenyek nevezési díja a sportklub regisztrációs tarifájaként szerepel. Így hétvégenként mintegy 10-15 ezer ember sért törvényt, és forgat meg akár félmilliárd forintot is.

Akár több százmillió forint is megfordulhat egy hétvégén az egyre népszerűbb pókertornák tétjeiben, ám figyelmeztetett az Infórádiónak nyilatkozó Török Attila, a kaszinók üzemeltetésével foglalkozó Laurus Invest Hungary ügyvezető igazgatója, a tornákat szervező szervezetek jó része sportegyesületekként működik, így nem fizet szerencsejáték-adót. Márpedig a szerencsejáték-törvény szerint a kaszinók csak a Pénzügyminisztérium által kiírt pályázaton elnyert koncessziós engedély birtokában szervezhetnek pókerjátékot.

A jogszabály három szerint feltételnek egyszerre kell teljesülnie, hogy hivatalosan is szerencsejátékról lehessen beszélni, mondta az Infórádiónak az APEH Szerencsejáték Felügyeletének főosztályvezetője. Molnár Krisztián arról beszélt, hogy meg kell valósulnia a tétfizetésnek, a véletlennek túlnyomórészt vagy kizárólagos mértékben kell szerephez jutnia, illetve a nyertesnek nyereményben kell részesülnie a játék végén. Márpedig e szabályok alapján a póker is szerencsejátéknak minősül, azaz csak a koncessziós engedély birtokában lévő kaszinókban szervezhető. Magyarán: a kaszinókon kívül máshol nem lehet legálisan úgy kártyajátékot szervezni, hogy az pénzre menjen.

Egy joghézagot kihasználva azonban a pókertornákat megszervező társaságok sportegyesületekként működnek, és a versenyeken a nevezési díj a sportklub regisztrációs díjaként van feltüntetve, így a tétek után nem fizetnek szerencsejáték-adót. Márpedig, figyelmeztetett az Infórádió, a póker egyre népszerűbb (immár pubokban és szórakozóhelyeken is sportként űzik), következésképp egyre többen sértik meg a törvényt, ha tudtukon kívül is.

Egyébként a sportegyesületként működő pókerklubok komoly konkurenciát jelentenek a legálisan szerencsejáték-szervezéssel foglalkozó cégeknek, hiszen egy-egy hétvégén több ezer helyen verik így a blattot. A becslések szerint 10-15 ezer fő vesz részt a versenyeken, és több száz millió, akár félmilliárd forint tét is megfordul a tornákon. Igaz, ismerte el az Infórádiónak Molnár, pókeregyesületek esetében igen nehéz megállapítani, hogy az egyesületi tagdíjat a póker partik tétfizetéseire fordítják-e.

Az Infórádió megkérdezte a Pénzügyminisztériumot arról, terveznek-e jogszabályi módosítást annak érdekében, hogy az állam zavartalanul beszedhesse a szerencsejáték kategóriájába tartozó pókerjátszmák utáni adókat. A tárcától azt a választ kapták, hogy ez a kérdés jelenleg nincs napirenden.  • Hírek
  • Hírek