Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Pokorni: Hornék is fejlesztésnek nevezték a privatizációt

2005.09.14. 15:16
A Magyar Szocialista Párt elnöke "végre egységes álláspontot" akar a Fidesztől a privatizációról, az ellenzéki párt alelnöke viszont azt szeretné, ha egy kéthamados törvényben határoznák meg azt a hét törzsvagyont, amelyet semmiképpen sem adnának el. Találkoztak az MSZP-s és a fideszes vezetők.

A privatizációval kapcsolatos kérdések szerepeltek Hiller István szocialista pártelnök és Pokorni Zoltán fideszes alelnök szerdai találkozóján az MSZP székházában. Az egyórás megbeszélés után a két különböző helyszínen tartottak sajtótájékoztatót. A találkozó egyetlen közösen megfogalmazott kívánságaként azt említették, hogy a privatizációnak véget kell vetni. Pokorni azt mondta, nem akarnak a szavakon lovagolni, azaz a privatizációt befejezni vagy leállítani: egyre megy.

Fejlesztésről szólna

A szocialisták egy olyan törvényt akarnak, amelyet a parlament kétharmadánál is többen támogatnak, és amely a "fejlesztéseknek" nem áll útjába. Az MSZP elnöke szerint fejlesztésről szól a BA Rt. mostani privatizációja is, amely tulajdonképpen nem magánosítás, hanem a kezelői jog áttétele. Hiller szerint aki meg akarja akadályozni a Budapest Airport Rt. fejlesztését, az nem akarja, hogy "Budapest a régió központja legyen, az nem akarja a gyorsvasutat Ferihegy és a városközpont között, az nem akarja csökkenteni az államadósságot".

Hiller javasolta a törvény mellékletében felsorolná azokat az állami vállalatokat, amelyeket nem magánosítanának. Ezek között említette a Postát és a Tokaj Kereskedőház Rt.-t. Pokorni szerint a megbeszélésen Hiller csak feles törvényről beszélt.

A közlekedés állami kézben

A fideszes alelnök szerint kétharmados törvényben rögzítetten (visszavonhatatlan garanciával), összesen hét céget és intézménytípust kellene állami kézben tartani. Ezek a posta, a vasút, az autópályák, a Budapest Airport Rt., a Volán, a Magyar Villamos Művek és a kórházak. Az Index kérdésére Pokorni közölte, hogy "nem vésnék betonba" ezek privatizációs tilalmát, de nem szeretnék, ha - bármelyik párt kerül hatalomra - a költségvetési lyukakat ezeknek a cégeknek az eladásából tömködnék be.

A fejlesztésről szóló privatizáció szerinte nem újdonság, példaként említette a ferihegyi II-es terminál építését, amit a Horn-kormány ugyanezzel az érvvel - azaz, hogy a fejlesztésbe külső, magán pénzeket vonnának be - indított el. Az 5,5 milliárdos projektbe beszálló kanadai cég viszont csupán négymillió forintot fektetett be, ezért az Orbán-kormány "kirakta őket".

Pokorni szerint a cégek privatizációját a kisebbik kormánypárt szorgalmazza, a nagyobbik - ebben a kérdésben - józanabb politikát folytat. Kérdésünkre, hogy a privatizációról ő fog-e a továbbiakban is egyeztetni, vagy az egyeztetésekbe Orbán Viktor pártelnök is belefolyik, azt mondta, ezen még nem gondolkozott.