Piroska
-2 °C
5 °C

Pokorni szerint jellemhibába csúszott a miniszterelnök

2005.09.13. 12:08
A Fidesz szerint a kormányfő jellemhibába csúszott, mert úgy támadta meg hétfőn a parlamentben Orbán Viktort, hogy tudta, nem lesz módja reagálni. A házszabály szerint azonban Orbán felvehette volna a kesztyűt, igaz, a gyakorlat picit felemás.

"Orbán pártelnök úr! Ha fenntartja azt az állítást, hogy a gazdaság válságban van, akkor tényekkel és adatokkal tegye meg, egy egyenes demokrata így viselkedik" - fordult a volt kormányfőhöz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtti felszólalásában. A kormányfő elmondta, hogy nyár elején szívesen beszélt volna a gazdaságról Orbánnak, aki akkor ezt elutasította, és "csak a három pontjáról volt hajlandó" vitázni a nyilvánosság előtt.

"Jellemhibába csúszott" a miniszterelnök, amikor úgy bírálta Orbán Viktort, hogy az ellenzék vezetőjének nem volt módja válaszolni, mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a Nap-keltében.

Drága, bátor ember

"Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr pontosan tudta, hogy amikor ő szól, és beszédének jelentős részét - egyébként 15 éve ilyen nem fordult elő - (...) az ellenzék kritikájára fordítja, pocskondiázására fordítja (...), pontosan tudja ez a drága, bátor ember, hogy a másiknak nincs módja szólni" - mondta az alelnök.

Arra a riporteri felvetésre, hogy ez esetben hiba volt Orbán Viktort nem megválasztani frakcióvezető-helyettessé már korábban, Pokorni Zoltán azt mondta: "Nem, én azt gondolom, hogy ez egy jellemhiba, egy nagyon alapvető jellemhiba, a gyávaság hibája, amibe a miniszterelnök úr, Gyurcsány Ferenc, bizony belecsúszott."

"Rugdosta"

"Az bizonyos, hogy Gyurcsány Ferenc úgy rugdosta az ellenzék vezetőjét, hogy pontosan tudta, hogy annak nincs módja visszaválaszolni" - mondta a nagyobbik ellenzéki párt alelnöke, hozzátéve: "szomorú", hogy "a Magyar Köztársaság kormányának első embere nem azzal foglalkozik, ami a dolga, hanem kampánycsata színterévé teszi a parlamentet".

Pokorni a parlamenti házszabályra hivatkozva azt állította, az Országgyűlés ülésein a miniszterelnök és a kormány tagjai bármikor szót kérhetnek, a frakciók részéről ez a jog azonban csak a frakcióvezetőt, vagy a frakcióvezető-helyettest illeti meg.

Elvileg szólhatott volna

A házszabály szerint azonban személyes érintettségre hivatkozva bármelyik képviselő kérhet kétperces hozzászólásra lehetőséget napirenden kívül, ezzel a lehetőséggel azonban a parlamenti jegyzőkönyvek tanúsága szerint Orbán Viktor meg sem próbált élni.

Pokorni Zoltán az Indexnek megjegyezte, igaz, hogy a házszabály alapján személyes érintettség okán lehet reagálni, de az ülésvezető elnöktől függő gyakorlat szerint ez is felemásan működik. A fideszes politikus szerint általában a napirend előtti felszólalások végén szokták megadni a szót az érintett képviselőnek, aki mondjuk egy negyedórás gyalázkodásra két percben reagálhat.