Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Kokárdát kapott Pokorni Szekerestől

2006.03.15. 00:01
A családtámogatásról, nyugdíjakról és lakáshitelekről vitázott Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese és Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a Magyar Televízió Kedd21 című műsorában, kedd este. Az MSZP-s funkcionárius a műsor végén kokárdát ajándékozott Pokorninak.
A Fidesz családi adókedvezménye és a szocialista kormány megemelt családi pótléka közötti különbségek latolgatása töltötte ki a műsoridő első felét. Pokorni Zoltán egyéni példákkal illusztrálva azt állította, a családi adókedvezmény eltörlésével sok családnak romlott a helyzete. Szekeres szerint ez 24 ezer családot jelent, míg a többieknek az új rendszer kedvezőbb. Pokorni kijelentette, hétszázezer gyermek él rosszabbul, mint négy éve; Szekeres elhűlve tiltakozott az állítás ellen. - Másképp ismertelek meg téged, Zoltán - mondta az MSZP tisztviselője szomorúan.

Pokorni kifogást emelt a "csendőrpertu" ellen, amit Szekeres elfogadott, de megjegyezte, hogy eddig is tegeződtek, kölcsönösen.

Ki emel, ki emel?

A nyugdíjakról a szocialista elnökhelyettes elmondta, a Medgyessy-Gyurcsány-ciklusban 30 százalékkal emelkedett azok reálértéke. Pokorni arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugdíjak értékének emelkedése az Orbán-ciklusban kezdődött, amikor majdnem ugyanakkora volt az emelés, illetve hogy magát az emelést az Orbán-kormány gazdasági teljesítménye tette egyáltalán lehetségessé. Szekeres szerint ez nem igaz, viszont abban mindketten egyetértettek, hogy elsősorban a nagyon alacsony nyugdíjakat kell a továbbiakban felzárkóztatni.

Ajándék kokárda

A lakáshitelek témájában Pokorni felrótta a kormánynak, hogy ebben a ciklusban sokkal kevesebben vettek fel támogatott hitelt. Szekeres Imre úőgy vélte, ennek elsősorbnan az az oka, hogy az új rendszer már nem támogatja a gazdagok második-harmadik, nagy értékű ingatlanjainak megvásárlását, hanem az első lakásra váróknak kedvez. A szocialista politikus bemutatott egy grafikont, amely szerint a lakásépítések bezzeg az ő kormányzásuk alatt tetőztek. Pokorni kifogásolta, hogy bérlakásépítésre nulla forintot szánt a kormány, mire Szekeres a lakásbérlés-támogatási kártyát játszotta ki.

A Baló György vezette vitát a két politikus "szópárbaja" követte, ahol Szekeres többek közt azt tudakolta, mire jó a negatív kampány. A feszült vita végén Szekeres levette öltönyéről jókora kokárdáját, és az aluldíszített Pokorninak ajándékozta.