Politikai békére vágynak az államfők

2000.08.04. 13:19
Társadalmi béke megkötésére szólított fel tegnapi tévébeszédében a leköszönő köztársasági elnök, Göncz Árpád. Mádl Ferenc, az új elnök is új politikai magatartást kér politikusainktól, olyat, mely nem a ,,politikai konfrontáció" eszközeit használja. A két államférfi abban is egyetért, hogy Magyarország jó irányban halad az európai integráció megvalósulása felé.
A két államfői ciklus után leköszönő, 78 éves politikus az m1-es tévécsatornán elhangzott beszédében emlékeztetett arra, hogy az ország az elmúlt tíz évben alapvetően átalakult, és Magyarország - a volt Szovjetunió egykori csatlósa, ma az Észak-atlanti Szövetség tagja - belátható időn belül az Egyesült Európa egyenjogú tagországa lesz, azé az Európáé, ahol a szabadság és a törvény előtti egyenlőség elvileg mindenki jussa.

,,Országunk visszhangzik a csatazajtól"

Göncz Árpád
"Országunk visszhangzik a csatazajtól"
- De mindmáig nem vagyunk, emberközpontú ország - folytatta Göncz Árpád, hiszen tíz évvel a rendszerváltás után az még mindig ,,visszhangzik a csatazajtól". - A kezek ökölbe szorulnak ahelyett, hogy végre valahára simogatnának. Ellenséget keresünk ott, ahol könnyűszerrel barátot lelhetnénk - folytatta gondolatát a leköszönő elnök. A társadalmi békére közösen felelős mindenki, államfőként a békességszerzésre egyetlen eszköze az emberi szó volt.

Az államfő elmondta: hivatali ideje alatt négy kormánnyal dolgozott együtt, egyikükkel sem értett egyet mindenben, de jó szándékukban nincs joga kételkedni - vélte Göncz.

- Végezetül, hadd mondjam ki azt az egyetlen mondatot, amit Isten segítségével közösen végzett tízévi munkánk utolsó napján joggal és okkal kimondhatok: Köszönöm, Magyarország! - zárta tévébeszédét Göncz Árpád.

Mádl: nem legyen politikai konfrontáció

Mádl Ferenc köztársasági elnökként a társadalmi és a politikai béke érdekében kíván tevékenykedni, és a nagyobb horderejű kérdésekben közvetlenül is szeretne az állampolgárokhoz szólni. Az új államfő beiktatása alkalmából a Magyar Távirati Irodának adott interjújában elmondta: köztársasági elnökként hozzá kíván járulni ahhoz, hogy a politikai viták kultúrája javuljon, valamint jobb együttműködést lát szükségesnek a parlamenti pártok között.

Mádl Ferenc
Politikai békét és együttműködést szeretne
Mádl a leköszönő elnökhöz hasonlóan nem tartja jónak az állandó konfrontációt a belpolitikai életben. Az elnök szeretné, ha a ,,konfrontációs légkört és politikai gyakorlatot" fokozatosan felváltaná a politikai béke és együttműködés.

A pártokkal való kapcsolattartás formáját, gyakorlatát Mádl Ferenc szerint az érintettekkel együtt kell majd kialakítania, azonban az biztos, hogy - túl azokon az ügyeken, amikor az elnöknek valamilyen javaslatot kell tennie az Országgyűlésnek - nagy fontosságú ügyekben mindenképpen indokolt az egyeztetés közöttük.

Mádl Ferenc azonban reméli, hogy egész habitusával, béketeremtő magatartásával hatni tud majd a politikai közéletre, és ez fokozatosan érezhető is lesz.

Az európai integrációs folyamat kiemelt feladat

A köztársasági elnök jelezte, hogy nagyobb hangsúlyt kíván helyezni Magyarország európai integrációjának folyamatára, a nemzeti értékek és érdekek határozottabb megjelenítésére és képviseletére. Szerinte a jelenlegi kormány jó munkát végzett az integrációs előkészületek területén, de a megállapodásban nagyon pontosan meg kell fogalmazni a magyar nemzetgazdaság, kulturális érdekek védelmét szolgáló feltételeket.

Mádl Ferenc szerint a születő törvények megítélésében sok segítséget ad majd számára az az értékrend, amely jogászként sajátított el.

Az új elnök és felesége- Mádlné Némethy Dalma - már régóta folytatnak karitatív tevékenységet, elsősorban a szegények, a vakok és a mozgássérültek érdekében. Ezt a munkát köztársasági elnökké történő megválasztása után is folytatni kívánják, felesége át is vesz egyes jótékonysági feladatokat a leköszönő elnök, Göncz Árpád feleségétől.

Visszakacsint a múlt

Egyetemi múltjától nem válik meg teljes egészében Mádl, hiszen az ELTE jogi karának rektora felajánlotta számára, hogy tartsa meg ottani szobáját, legyen továbbra is sokak számára nyitott tudományos műhelye. - Egy kicsit itt viszem tovább a régi életemet. Ez jólesik nekem, mert így nem kell teljesen kiszakadnom abból, amit negyven éven át csináltam - fogalmazott az új államfő.  • Tippek
  • Babaváró hitel