Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Kis polgári majális a szigeten

2003.05.01. 17:43
Zavartan ünnepelt a Fidesz az óbudai Hajógyári szigeten, az első polgári majálison. A szervezők igyekeztek nem túlpolitizálni a rendezvényt, és tartották magukat a deutschi koncepcióhoz, miszerint itt most a "magyaroknak nyerniük kell" szellemiségében jó polgári majálisozni.
Tekintse meg fényképeinket!
Kattintson egy nagyot!
Sokban nem különbözik a polgári majális egy lakosságitól. A polgári kevésbé , színes lufik helyett csak Fidesz-logós fehérek vannak, virsli helyett kolbász, baseballsapka helyett táltoskalap.

"Valljuk be, zavartan érezzük magunkat, amikor május elsejét ünnepeljük" - adta meg rögtön az alaphangot köszöntőjében Gyürk András, a Fidfelitas elnöke. Egy kis MSZP-alázás után jókedvet kívánt mindenkinek a háromnapos rendezvényhez.

"Holnap többen lesznek"

A mulatóstól és a szalondzsessztől mámoros tömegben ünnepel a legsudárabb polgár is. Értékes információkat oszt meg velünk Deutsch Tamás. Megtudjuk, hogy sokan vannak a szigeten, de holnap még többen lesznek, mert akkor látogat ki családjával Orbán Viktor is. A Fidesz budapesti elnökét ma nem lehet zavarba hozni. Semmi különös oka nincs, hogy a volt miniszterelnök ma nem jön ki: munkával ünnepel, a párt kulturális tagozatának megalakulását előkészítő tanácskozáson vesz részt.

Tekintse meg képeinket Kattintson ide!
Egyetlen igazán vicces sátrat találtunk. A Polgári Művészeti Műhely sajátos módon veszi ki részét a manapság trendi vizuális forradalmárságból. A galériában megcsodálhatóak képeslapjaik és plakátjaik a villalakó miniszterelnökről, akinek el kell hagynia a házat, és a szívtipró Orbán Viktorról.

A majális leghosszabb sora a Fidesz-lufit árusító hely előtt kígyózik. A nagyszínpad előtti tér 13 órára teljesen megtelik: Pokorni Zoltán hivatalos egy köszöntőre. Hiteles forrásból előre értesülünk, késni fog az illusztris vendég. Ezt azonban - valószínűleg puszta polgári szeméremből - nem kötik az ünneplők orrára, ők úgy tudják, "technikai átállás" miatt lép fél órával később színpadra a szónok.

Pokorni Zoltán azt üzente

A Fidesz frakcióvezető-helyettese bevallja, ő már 15 éve úgy érzi, a május elseje inkább a derű és a vidámság, mintsem a munkásmozgalom ünnepe. Éppen ezért nem is akar most politizálni, csupán annyit üzen a kormánynak: teljesítse választási ígéretét, miszerint négy év alatt 400 ezer új munkahelyet teremt. Az MSZP-nek pedig azt üzente, most már ne pazaroljon annyi energiát a Fidesz froclizására, hanem összpontosítson az érdemi munkára.

Új párt

Nézegessen képeket Ön!Kattingasson kedve szerint!
A szomszéd réten eközben egy új párt mutatta be magát. A nemrég bejegyzett, szakadár kisgazdák által alapított Magyar Nemzeti Front nem kisebb célt tűzött maga elé, mint hogy a jelen romjaiból felépíti a jövő Magyarországát. Rozgonyi Ernő elnök sorban bemutatta a párt politikusait a nyugdíjasokból, illetve új politikai identitást kereső, valószínűleg a "nemzeti front" jelzős szerkezetre gerjedő bőrfejűekből álló közönségnek.

A nyugdíjasok a Beatrice koncertje után egyedül maradtak, mert a skinheadek átsétáltak tollasozni a másik szomszéd rétre, ahol az SZDSZ III. kerületi csoportja mulatott.