Auguszta
-3 °C
2 °C

EU-fórum a 'polgári majálison'

2003.05.02. 19:20
Martonyi János szerint, ha az 1956-os forradalom és szabadságharc nem bukik el, akkor Magyarország már régóta az Európai Unió tagja lenne. A volt külügyminiszter minderről a Fidesz majálisán beszélt pénteken délután a Hajógyári Szigeten, A magyaroknak nyerniük kell című európai uniós fórumon.
Martonyi János úgy fogalmazott, egy év múlva senki se ábránduljon ki, mert csak évek hosszú munkája fogja meghozni az uniós csatlakozás eredményeit. Véleménye szerint az uniós csatlakozáskor nem lesz pozitív sokk és valószínűleg negatív sem. "Valamikor 2007-2008-tól fogjuk érezni, hogy ez az ország jövője. Európa a jövőnk, Magyarország a hazánk - fogalmazott a volt külügyminiszter.

Surján László fideszes képviselő úgy vélekedett, hogy senki sem vonható felelősségre annak kapcsán, hogy hogyan szavazott az európai uniós népszavazáson. Mint mondta: lehetett igent mondani, és akik így szavaztak, azok jól tették, csakúgy, mint azok, akik nemmel voksoltak.

"Minden tisztességes kormány számára hallatlan erkölcsi tőkét jelent az, hogy tudják: van a magyar társadalomnak egy része, amely kétkedik és lelkiismeretére hallgatva nemmel szavazott" - fogalmazott. Őrájuk is figyelemmel kell vinni a politikát, hangsúlyozta Surján László. Szerinte azok is jól cselekedtek, akik távollétükkel fejezték ki véleményüket.

"A polgári politika számára nehéz leckét adott fel ez a népszavazás. Mi igen pártiak vagyunk, de nem akartunk beszállni a hozsannázók körébe, akik egy ilyen össznemzeti ügyet aljas pártérdekek szolgálatába próbáltak állítani" - mondta Surján László. A fideszes képviselő szerint ezt a lehetőséget az alacsony részvételi arány megakadályozta. "Ne engedjük meg, hogy megosszanak bennünket aszerint, hogy a szavazáson ki hogyan voksolt, vagy ki maradt otthon. Mi mindannyian összetartozunk és ezt az egységet nem engedjük megbontani holmi külső manipulátorok által" - mondta Surján László.

Bába Iván volt külügyi államtitkár szerint a népszavazással az ország esélyes az európai integrációra, de hogy milyen feltételek között fogjuk ezt megélni, az nagy mértékben rajtunk múlik. Felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós csatlakozással megvalósul a nemzet újraegyesítése a határok megváltoztatása nélkül.

Mint elmondta: ez óriási történelmi jelentőségű az országon kívül élő magyarság számára is. Szólt arról, hogy egy ilyen integrációs lépés után új régiók fognak kialakulni a határok mentén.

Martonyi János felhívta a figyelmet: az európai uniós csatlakozás történelmi lehetőség arra, hogy túllépjünk a 20. század sérelmein, a trianoni traumán és "ismét együtt leszünk". Hangsúlyozta: nagyon fontos az, hogy összetartozzunk, megőrizzük a közösségi önazonosságunkat, a nyelvünket, a kultúránkat, mert nagy szükség lesz rá.

Surján László arról is szólt, hogy az európai képviselőkről való szavazáskor nem mindegy, hogy melyik párt adja majd az európai magyar képviselők többségét. Mint mondta: az "ámokfutásra" 2006-ban a választásokon lehet majd pontot tenni, hogy "el tudjuk érni azt, hogy Góg és Magóg fiainak a helyét ne gőg és demagóg fiai foglalják el".