Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Demonstráció Miskolcon a szavazatok újraszámlálásáért

2002.07.18. 21:37
A parlamenti választások szavazócéduláinak megőrzését és újraszámlálását követelte Miskolcon a polgári körök szervezte, előre bejelentett demonstráción csütörtökön több száz ember; a tüntetők többségükben a megye más településeiről érkeztek.
A miskolci Városház téren, a Szent István-szobor előtt tartott demonstrációra a szervezők nemzeti színű zászlókkal érkeztek, a tüntetők transzparensein - többek között - a "D-209-es elvtárs", "Medgyessy kém!", "Fedofoglalkozása miniszterelnök", "Takarodó!" feliratok voltak láthatók.

Három a lelkész

A résztvevőket György Horváth László tiszadorogmai református lelkész köszöntötte. Szavai szerint 1956 óta ez az első szabad miskolci találkozója a jobboldali, nemzeti, istenhívő embereknek.

A Himnusz eléneklése után Baksi István boldvai református lelkész arról beszélt, hogy "az immár országos tüntetéssorozat jogosságát egyetlen jóérzésű magyar ember sem vitatja". Igazságérzetére hivatkozva azt mondta, hogy 12 év alatt nem volt rendszerváltozás az országban, "a Medgyessy-kormány propagandája szerint pedig 100 nap helyett 50 nap alatt elvégezték a tisztogatást".

Elég volt...

"Egy mérsékelt, középutas, megalkuvásra hajló, a radikalizmust kiküszöbölő politika áldozatai állnak itt, a diktatúra élcsapata visszavette azt a hatalmat, amit teljességgel ki sem adott a kezéből 1989 óta" - mondta Kiss Endre József sárospataki református lelkész. Mint fogalmazott, alig kaparintotta kezébe a hatalmat a volt pártelit, máris kiforgatta a nemzetet abból az elemi jogából, hogy a saját választásának eredményeit ellenőrizze.

"Elég volt a posztkommunista múlt megelevenedő kísérteteiből, abból, hogy az országot az egykori pufajkások, az ateista diktatúra és idegenelnyomás volt ügynökei, pártállami múltú politikusai képviseljék" - hangoztatta a szónok, követelve a kormány lemondását.

Remény

Tőkéczki László történész azt hangsúlyozta, a polgári körök mozgalma szerint 150 ezer ember vállalta, hogy változtatni akar azon a helyzeten, amely Magyarországon "néhány ezer félrevezetett választópolgár miatt kialakult". Úgy vélekedett, hogy az új kormány a gazdagokat segíti és nem a szegény emberek javát akarja. "Az önkormányzati választásokra megfordulnak az erőviszonyok" - tette hozzá.

Csurka az elvetemült, romlott emberekről
"A magyar történelem mélypontján vagyunk, ezt az országot ennyire elvetemült, romlott emberek még soha nem irányították" - jelentette ki Csurka István, a MIÉP elnöke a párt és a Magyar Út Körök Mozgalom által rendezett tüntetésen, csütörtök este Budapesten, a Batthyány-örökmécsesnél.
A szónok többször hangoztatta, a nemzet megmaradása érdekében önuralomra, higgadt gondolkodásra, és hosszú távú tervek kitűzésére van szükség.
"Ezenkívül megalkuvás nélkül kell folytatnunk a küzdelmet az ellen, amit ezeknek a pillanatnyi uralma jelent" - fogalmazott Csurka István a kormányra utalva, majd megjegyezte: "ennyire aljas még soha nem volt a politika".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!