Auguszta
-7 °C
0 °C

Polgárok Háza Rt.-t Orbánnak!

2002.07.29. 15:03
A részvénytársasági formában képzeli el a polgári körök leendő otthonának létrehozását a margitszigeti polgári piknik néhány résztvevője. A polgari-kor.hu-n megjelent levél szerint Orbán Viktornak kellene a gazdasági társaságszervezés élére állnia, mert a szükséges összeg az ő "szavára pár hét alatt többszörösen is összegyűlne". Mint emlékezetes, az exminiszterelnök a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozva beszélt először egy mozgalmi központ tervezett megvásárlásáról.
Orbán Viktor saját bevallása szerint kedvenc rádióműsorának, a Vasárnapi Újságnak nyilatkozva jelentette ki: fontos, hogy a polgári körök mozgalmának legyen egy központja. A volt kormányfő azt is jelezte, hogy az ingatlant a tagok "szerény adományaiból" vásárolnák meg.

Demokratikus PH-érték

Magyarország Rt.
"Jó, ha nem felejtjük el, hogy Magyarország államformája köztársaság és nem részvénytársaság"- mondta Orbán Viktor a Kossuth téren tartott emlékezetes másfélmilliós nagygyűlésen. A két választási forduló közötti kampányrendezvényen Orbán úgy vélekedett, hogy ha a szocialisták alakítanak kormányt, nem a választópolgárok oldalán állnának, hanem a nagytőke érdekei diktálnának a kabinetnek.
A Hegyvidék Lokálpatrióta Polgári Kör és a margitszigeti első nagy megmozdulás 200 résztvevője nevében most Várkonyi Zsolt tett közzé egy indítványt a polgari-kor.hu honlapon. A levélíró, aki szerint egyébként már több mint 12,000 csoport működik, részvénytársaság létrehozását javasolja a központ megvételére és működtetésére. Várkonyi egyébként rögtön javaslatot is tesz az elnevezésre: az adományok a Polgárok Háza Részvénytársaság alaptőkéjét gyarapítanák. A Rt.-nek az indítvány szerint függetlennek kellene maradnia a mozgalomtól, és a demokratikus légkör megőrzése érdekében senki sem szerezhetne 1 százaléknál nagyobb befolyást, még ha befektetett tőkéje után járó részvényei ezt lehetővé is tennék.

Orbán szava

A kétszáz polgári körös nevében fogalmazó Várkonyi szerint Orbán Viktornak kellene a gazdasági társaságszervezés élére állnia, mert a szükséges összeg az ő "szavára pár hét alatt többszörösen is összegyűlne". Hende Csaba, a volt miniszterelnök mozgalmi kabinetfőnöke egy hete arról beszélt, hogy Orbán felvetése nyomán rögtön két házat és egy telket is felajánlottak már a polgári körök "szolgáltató központjának".

Szerettük volna megkérdezni az MDF volt alelnökét, hogy milyen ingatlanokra szólnak a mozgalmi felajánlások, illetve, hogy elképzelhetőnek tartja-e a PH Rt. létrehozását, ám Hende elérhetetlennek bizonyult.

A Vasárnapi Újság helye
A Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának négy, a kormánypártok által jelölt elnökségi tagja levélben kérte az Országos Rádió és Televízió Testület elnökétől, hogy az általa vezetett testület saját hatáskörében járjon el a rádióműsorok pártatlanságát biztosító intézkedések meghozataláért. Ezt Agárdi Péter, Ambrus György és Gellért Kis Gábor, a kuratóriumi elnökség MSZP, illetve Szente Péter, SZDSZ által jelölt tagja közölte hétfőn a Pallas Páholyban tartott sajtótájékoztatóján.

A kuratóriumi csonka elnökség azt is kérte Körmendy-Ékes Judit ORTT-elnöktől, szerezzen érvényt az ORTT június 13-i határozatának, amely nem első ízben törvénysértőnek ítélte az MR gyakorlatát a Vasárnapi Újság adásait illetően, és elrendelte a szükséges intézkedések megtételét a törvényes állapot helyreállítására. - A Vasárnapi újságnak nincs helye a Magyar Rádióban - jelentette ki Gellért Kis Gábor, s hozzátette: "a közszolgálati rádiónak nem az a feladata, hogy a médiapiac kiegyensúlyozatlanságát helyrepofozza, hanem, hogy a törvényeknek megfelelően működjön".

Az ORTT június 13-i határozatában megállapította: a június 2-i Vasárnapi Újság "súlyosan sértette a közszolgálatiság médiatörvényben megfogalmazott elveit, a közszolgálati műsorszolgáltatók számára törvénybe iktatott, a kiegyensúlyozottságra, elfogulatlanságra, pártatlanságra vonatkozó szigorúbb szabályokat".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!