Nándor
3 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Eldugták a polgári köröket

2006.02.24. 09:51
Szörényi Levente misztikus operájának ajánlója, néhány felhívás adakozásra, ezek a közlemények állnak kiemelt helyen a polgári köröket hivatalosan koordináló Demokrácia Központ honlapján. Az Orbán Viktor által 2002-ben életre hívott körök említését is kínosan kerüli a Fidesz választási kampányába. Az Index információi szerint a párt már 2005 nyarán eldöntötte, hogy mellőzik a túl független, és sok helyen a MIÉP-hez pártolt csoportokat.

Van egy olyan politikai erő, amely megtévesztő módon a támogatói között említi "a polgári köröket" - célzott az Indexnek a párt nevének említése nélkül a MIÉP-re Hende Csaba. A polgári körök főkoordinátora leszögezte, nincs általában vett "polgári kör", nem lehet kizárni, hogy néhány csoport tényleg támogatja azt a pártot, de akkor azokat nevükön kellene nevezni.

Hagyományörző célokkal

Akkor nem pártban gondolkodtak
Az Orbán Viktor részvételével 2002 nyarán megalakult Szövetség a Nemzetért központi polgári kör alapító levelében azzal indokolják a körszervezés szükségességét, hogy az ország "polgárai a számukra kijelölt négyévenként választások keskeny mezsgyéjén túl más utakon is kinyilváníthassák ... politikai akaratukat". Orbán több ízben azzal is magyarázta a "mozdulni képes" csoportok létrehozását, hogy megvédhessék a korona Parlamenti elhelyezését, a Terror Házát és más kormánya által elért vívmányt.
Hende Csaba magyarázata szerint a polgári körök a pártvilágon kívül vannak, kulturális, hagyományőrző célzattal működnek, ezért nem vesznek részt a Fidesz kampányában. A szombathelyi egyéni választókerületben induló Hende szerint annak ellenére, hogy a 2002-es választási vereség után Orbán Viktor azzal a jelmondattal indította útjára a jobboldal aktivistáinak önszervezését, hogy "ha mozdulnunk kell, együtt mozdulhassunk", a körök mégsem valók a választási küzdelembe, az a pártok terepe. A Demokrácia Központot vezető Hende szerint az együttmozdulás így is megvolt több polgárikörös találkozó formájában.

Heterogén csoportok

Az Index információi szerint azonban a körök "bevetésének" kockázatairól már tavaly augusztusban tárgyalt a Fidesz elnöksége. A pártvezetés akkor döntött arról, hogy az elmúlt években sokszor kezelhetetlennek bizonyult, heterogén csoportokat inkább mellőzik a kampány idején. Az elnökség megfontolásai között döntő érv volt az, hogy a sok helyen radikalizálódott, a Fidesszel elégedetlenkedő MIÉP-szimpatizánsokból álló polgári körök miatt a szocialisták könnyen vádolhatják szélsőjobbos kapcsolatokkal a pártot, ami megkönnyítheti a kormányoldal szavazóinak mozgósítását.

Demokrácia Központ eredeti feladattal

A Demokrácia Központban manapság is 160 ezer regisztrált polgáriköröst tartanak számon, - Schmitt Pál alelnök szerdai kampánybeszédében 350 ezer tagról beszélt - de a pártban azt állítják, hogy a "használható" aktivisták nagy része már úgyis belépett a szövetségbe. Róluk azt valószínűsítik, hogy immár párttagként segítik a kampányt. A Demokrácia Központ azonban nem marad feladat nélkül: Rogán Antal bejelentette, ismét feltámasztják a telefonos bejelentő vonalat, ahol a párt hívei bejelenthetik az általuk tapasztalt választási visszaéléseket. A Demokrácia Központ a 2002-es választás után eredetileg ezzel a feladattal jött létre, csak később, Hende kinevezésével vette át a polgári körök irányítását.