Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Török: A Fidesz számol a kormány elmozdításával

2007.02.02. 16:01
Az egyik tanulság a pénteki eseményekből az, hogy a törvénytelenség törvénytelenséget szül, állítja Lakner Zoltán politológus. Török Gábor nem érzi ésszerűnek a Fidesz magatartását, ami viszont arra utal szerinte, hogy komolyan számolnak a kormány elmozdításának a lehetőségével. Kern Tamás politológus úgy látja, hogy a jobboldali egység megteremtésére is alkalmas lehet a kialakult helyzet. Azt senki nem tudja, mi lesz este vagy holnap.

"Nem tudom, ennek a folyamatnak hol a vége" – mondta kérdésünkre Lakner Zoltán politológus. A szakértő szerint a péntek nagy tanulsága az, hogy a törvénytelenség törvénytelenséget szül. A magyar politikában évek óta tettenérhető az a módszer, hogy politikai célokat jogszabályi barkácsolással próbálnak szolgálni, a Kossuth téri lezárás jogi megalapozottságát is sokan vitatják. Most kiderült, hogy ha a kormány elkezd egy ilyen eszközt alkalmazni, a mai magyar politikából következik, hogy ellenfele is ilyen eszközhöz fordul.

Önellentmondásban a Fidesz

Lakner Zoltán szerint a Fidesz mostani akciója és az alig egy hete meghirdetett többség politikája – amelyet egy csütötörtöki Navracsics Tibor-cikk is megalapozott – éles ellentétben áll egymással. Az egy olyan reálpolitikának tűnt, amely tisztában van azzal, hogy a kormánnyal elégedetlenek még nem automatikusan Fidesz-szavazók, őket meg kell nyerni. Most viszont ismét olyan "térítő politika", olyan retorika nyer teret, amely alkalmas arra, hogy elriassza a kiábrándult kormánypárti szavazókat.

Török Gábor is ésszerűtlennek nevezi a Fidesz akcióját. Kérdésünkre, hogy mi indokolhatta a Fidesz délelőtti akcióját, úgy fogalmazott: "komolyan mondom, nehéz megválaszolni ezt a kérdést. A politika logikája alapján ugyanis nem tűnik ésszerűnek a Fidesz magatartása". Bár az akció bizonyára óriási sikert arat majd a radikális jobboldalon belül, elriaszthatja azokat a szavazókat, akik nem szeretnék, ha a választott pártjuk összemosódna a kormány elmozdítására minden eszközt elfogadhatónak tartó csoportokkal – vélekedik Laknerrel megegyezően Török, aki szerint az ilyen akciók azért is veszélyesek a kezdeményező számára, mert teljesen beláthatatlan következményekkel járhatnak.

Arról, hogy mi vezetett idáig, Lakner azt mondta: "vészes információhiány" van ahhoz, hogy ki lehessen találni ki és miért cselekedett. Visszásnak érzi azt, hogy a Fidesz polgári engedetlenségre hivatkozott, mintha már csak ez az egy eszköz lenne a kezükben, noha még számos olyan jogi lehetőségük van, mint például egy próbaper megindítása. A kerítésbontás és az utána következő események Lakner szerint aligha szolgálják a Fidesz érdekeit.

Homályban a folytatás

A szakértők szerint szinte lehetetlen megmondani, hogy az események hová vezetnek. Azok a feltételek, amelyek megvoltak a szeptember-októberi zavargások idején, nem szűntek meg. Az a kérdés, hogy lesz-e olyan szikra, ami újra belobbantja az indulatokat; az ilyen események szolgálhatnak szikraként – mondta Lakner, aki ugyan nem gondolja, hogy a fideszeseknek ez volt a szándékuk, de "ez finoman szólva sem csillapítja a kedélyeket".

Nem tudok másra gondolni, mint hogy a Fidesz komolyan számol a kormány elmozdításának lehetőségével. Csak ebben az esetben lenne állítható, hogy érdemes volt vállalni ezt a kockázatos, alapvetően kétélű fegyvernek tűnő akciót – vázolta fel az ellenzéki párt lehetséges motivációit Török Gábor. Szerinte a kormányoldal bizonyára örömmel fogadta a Fidesz mai fellépését, mert ez ismét lehetőséget ad arra, hogy az "antidemokratikus Fidesz" sötét képét fessék a falra, és ennél kellemesebb témát a megszorításokról szóló napirendi környezetben nem is kívánhatott volna az MSZP.

Egységteremtés?

A politikai engedetlenség Nyugat-Európában egy bevált és elterjedt politikai eszköz, azonban általában akkor tartják alkalmazhatónak, ha előtte már minden lehetséges jogi eszközt kihasználtak – vélekedik Kern Tamás politológus. A szakértő is úgy érzi, hogy a kordon felállítása és a tér műveleti területté minősítése jogellenes állapotot jelentett, ám szerinte annak az eltávolítása képlékeny politikai helyzetet eredményezett.

A parlamenti ellenzék úgy viselkedik, mintha még mindig nem találná a kormányzati politika ellenszerét. Szakpolitikai kérdésekben nem tudtak markáns véleményt megfogalmazni, talán ezért is fordultak ehhez az eszközhöz, amely Kern szerint ugyanolyan hibás eszköz volt, mint ősszel a 72 órás ultimátum meghirdetése.

A párt mostani akciója arra is jó lehet, hogy a különböző pártalapítási hírek szerint bomlónak tűnő jobboldali egységet ismét egybekovácsolják Orbán Viktor mögött, valamint profitálhat abból is, ha az utcai megmozdulások ismét erőszakos eseményekhez vezetnek, rámutathat az emögött álló kormányzati felelősségre. Ugyanakkor a kormány mégis kedvezőbben jöhet ki a dologból, hiszen a Fidesznek ez az akciója ismét alkalmat teremt arra, hogy egységbe kovácsolja a másik oldalt.

Hogy hová vezetnek az események, azt nem tudta megjósolni, mint mondta: "a kérdés az, hogy este a politikusok hol lesznek". Lehetséges, hogy a Fidesz vezetősége magára hagyja az utcán lévőket, de az is, hogy a tömeg élére áll. Ha utóbbi következik be, annak vállalni kell minden következményét – mondta Kern.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?