Valér
2 °C
8 °C

Rossz körülmények között dolgoznak a rendőrök

2005.01.12. 16:41
A rendőrök emberi méltósághoz, pihenéshez és szabadidőhöz, illetve megfelelő jövedelemhez jutásához való jogát, a jogállamiság és jogbiztonság követelményének hiányát, valamint a diszkrimináció tilalmának megsértését állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese. A rendőrség ígéri, áttekintik a kifogásokat.
A rendőrség hivatásos állományát és közalkalmazottait érintő alkotmányos visszásságokat tárt fel vizsgálata során az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese, közölte az ombudsmani hivatal szerdán. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szerint tanulmányozzák a jelentést és intézkedési tervet készítenek a feltárt hiányosságok felszámolására.

A rendőrök nem megfelelő higiéniai, egészségügyi és biztonsági körülmények között végzik munkájukat, valamint egyes törvények sem megfelelőek, állapította meg az egyéni panaszok alapján indított átfogó vizsgálat alapján Takács Albert helyettes ombudsman.

A kifogások

A Készenléti Rendőrség rendőrei számára nincs megfelelő számú fekhely a laktanyában, így a feladatok előtt és után képtelenek megfelelő körülmények között pihenni.

Az obudsman megemlíti azt is, hogy a pihenőnapok idejének bizonytalansága kiszámíthatatlanná teszi az állomány magán- illetve családi életét. A "szolgálati érdek" fogalma pedig kellő szabályozás híján annak veszélyét hordozza magában, hogy a parancsnokok bármikor erre hivatkozva önkényes döntést hozhatnak, olvasható a helyettes ombudsman közleményében.

A vizsgálat során Takács Albert megállapította, a rendőrök évek óta nem kapnak gépkocsivezetői pótlékot, annak ellenére, hogy rendszeresen vezetnek szolgálati autót.

Kifogásolta az ombudsman a biztonsági felszerelések nem megfelelő minőségét, a rendszeres és megfelelő kiképzés hiányát. Ez veszélyezteti a rendőrök, de az állampolgárok alkotmányos alapjogait is. Kitért a túlszolgálat díjazásának szabályozásának hiányára és annak következményeire is.

Összességében a rendőrök emberi méltósághoz, pihenéshez és szabadidőhöz, illetve megfelelő jövedelemhez jutásához való jogát, a jogállamiság és jogbiztonság követelményének hiányát, a diszkrimináció tilalmának megsértését is megállapította vizsgálódásai során az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese.

Vizsgált, javasolt

Takács Albert több fővárosi kerületi és vidéki rendőrkapitányságon is tájékozódott, és a Készenléti Rendőrségen megismert problémákkal és hiányosságokkal találkozott. A helyettes ombudsman több jogszabály módosítási és kiegészítési javaslatot tett a belügyminiszternek, és ajánlásokat fogalmazott meg az országos rendőr-főkapitánynak is.

Intézkedni fognak

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője elmondta, tanulmányozzák az ombudsman jelentését és ennek alapján készül egy intézkedési terv, amelyben határidőket és felelősöket fognak megjelölni az ombudsman által feltárt hiányosságok megszüntetésére vagy kiküszöbölésére. Hozzátette, számos olyan megállapítása van a jelentésnek, amely nem a rendőrség, hanem a költségvetés, a jogalkotás hatáskörébe tartozik.

"Sok olyan problémát vetett fel Takács Albert, amely létező, de nem a rendőrség vezetője az illetékes ebben a kérdésben" - mondta Garamvölgyi László.