Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

'Nem meglepő az alacsony választási részvétel'

2004.11.15. 12:07
Török Gábor politológus szerint az időközi választások eredményéből nem lehet következtetni az országos politikára. Giró-Szász András pedig úgy véli, az időközi választás nemcsak a pártok támogatottságának, hanem a mozgósítási erőnek is jó fokmérője. Politológusok elemezték a vasárnapi soproni és szécsényi időközi választások eredményeit.
Török Gábor politológus szerint az időközi választások eredményéből nem lehet az országos politikára vonatkozó következtetéseket levonni. "Az időközi választások eredményeit a pártok fel tudják használni saját céljaikra, de ezekből nem tudjuk meg az országos helyzetet" - fogalmazott a politológus, aki szerint az időközi választások csupán a helyi viszonyok érzékeltetésére alkalmasak. Példaként említette, hogy Győzike édesapja, Gáspár Győző 10 százalék körüli eredményt ért el Szécsényben, ugyanakkor egy "Gáspár-párt" országosan biztosan nem számíthatna ilyen támogatásra.

Elmondta, hogy a mostani eredményeket csak a 2002-es mutatókhoz érdemes viszonyítani és ez alapján annyi állapítható meg, hogy kicsit nőtt a különbség a két nagy párt között, a Fidesz javára, a kisebb pártok pedig még kisebbek lettek.

Török Gábor szerint az alacsony részvételi arányban semmi meglepő nincs, ugyanis szerinte az időközi választásokon általában ez a trend. Elmondta, a fő kérdés, hogy a második forduló érvényes lesz-e.

Giró-Szász András, politikai szakértő, a Századvég Alapítvány igazgatója szerint az időközi választásokon való részvétel alapján nem változott a társadalom hozzáállása korábbi, hasonló szavazásokhoz képest. "Az alacsony részvétel oka egyrészt a bizonytalanság, másrészt az emberek bizalma a saját szavazótáborukban" - mondta.

Érdekességként említette, hogy annak ellenére, hogy a kormányfőváltás a kormánypártok népszerűségének emelkedésével járt, az ellenzéki pártok támogatottsága nem csökkent. Hozzátette, hogy a Fidesznek mindkét helyen megvan az 50 százalék feletti támogatottsága az aktív választók körében, sőt, Szécsényben majdnem kétszer annyian szavaztak az ellenzéki pártra, mint a szocialistákra.

A politikai szakértő szerint az időközi választás nemcsak a pártok támogatottságának, hanem a mozgósítási erőnek is jó fokmérője. Úgy vélte, az alacsony részvétel figyelmeztető jel, hogy a közvélemény elégedetlen a politikusokkal, és egyre inkább elfordul a politikától.