Valér
2 °C
8 °C

Politikai krimi Szentendrén

2006.03.13. 16:45
Az MSZP, a Fidesz és a Harmadik Út jelöltje küzd a szavazatokért Szentendrén. Vasárnap még csak féléves mandátumú polgármestert választanak, de a kampány már rendőrségi és választóbizottsági feljelentést is hozott.

Szentendrén harminc helyen felállított, Dietz Ferenc tulajdonában lévő állványok egy részét valakik hétfőre virradóra összetörték, a rajtuk lévő, arcképét ábrázoló plakátokra pedig az MSZP plakátjait ragasztották. Ezért kifogásával a helyi választási bizottsághoz fordult, adta hírül az MTI.

#alt#
Ezt a plakátot nem bántották (Fotók: Barakonyi Szabolcs)

A polgármesterjelölt a tönkretett állványok miatt rongálás szabálysértésének vádjával a rendőrségen is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. A rendőrséghez fordult azért is, mert a múlt héten egy esti kampányrendezvény alatt a gépkocsiját feltörték, csomagtartójából pedig több száz szórólapot eltulajdonítottak.

Dietz Ferenc álláspontja szerint az is elképzelhető, hogy a lopott szórólapokat a pénteken éjféltől életbe lépő kampánycsend idején az ő lejáratására, provokatív szándékkal terjesztik majd.

Megvendégelték a klubtagokat

Nem ez az első kampányügy a városban. Drobilisch Erzsébetet, a szocialisták jelöltjét választási visszaéléssel vádolják, mert A Fidesz azt kifogásolja, hogy március 3-án este az egyik helyi klubba meghirdetett koncerten megjelent Droblisch Erzsébet, a szocialisták polgármesterjelöltje, és bejelentette: a kulturális rendezvényen résztvevő fiatalok a belépőjegyekre, a szendvicsekre és az italokra az ő vendégei.

#alt#
Drobilisch táblái a magasban vannak

Az MSZP-s aktivisták elvegyülve a szórakozók között arra agitálták őket, hogy a polgármester- választáson a szocialista jelöltre adják le szavazatukat.

Nem hallottak mozgósításról

Szentendre nem ég a polgármester-választás lázában. Az még kevésbé valószínű, hogy március 19-én tartaná a két nagy párt az áprilisi országgyűlési választások előtt a mozgósítás főpróbáját. A városban élőket nem különösebben érdekli a választás, mozgósításról pedig nem is hallottak.

A szavazatokért mindössze három jelölt küzd, miután Miakich Gábor december közepén lemondott mandátumáról. A várost az MSZP és az SZDSZ támogatásával vezető volt polgármester jogkörei erősen leszűkültek a jobboldali többségű közgyűlésben. Olyanok is akadnak, akik szerint az MSZP felszólítására lépett vissza Miakich, hogy szondáztassák a városban élők hangulatát az őszi önkormányzati választás előtt. (Ha a polgármester egy hetet vár a lemondásával, akkor nem kellett volna időközi választási kiírni.)

Jelölt helyett kérdések

Az MSZP már Miakich lemondása napján szórólapokon népszerűsítette Drobilisch Erzsébetet. A háromjelöltes választás legkevésbé esélyes indulója a Harmadik Utas Filó András.

#alt#
Filó András szívesen lenne nevető harmadik

A szabad demokraták nem indítanak jelöltet, mert szerintük a féléves mandátumú polgármesternek protokolláris feladatokon kívül nem lesz tényleges szerepe. A kampányban kérdéseket tesznek fel a jelölteknek, és javaslatokat fogalmaznak meg.