Judit
2 °C
7 °C

Gyengül a Fidesz, stagnál az MSZP

2004.09.21. 07:52
Gyengült a Fidesz a teljes lakosság körében. A visszaesést ellensúlyozta a bizonytalanok táborának növekedése, az utóbbi időben a szocialistákénál fegyelmezettebb szavazótábort kiépítő ellenzéki párt a szavazást biztosra ígérők körében még egy százalékkal növelni is tudta előnyét.
Valamelyest csökkent a Fidesz előnye a szocialistákkal szemben a választókorú lakosság körében, derült ki a Szonda-Ipsos legfrissebb felméréséből. A közvélemény-kutató cég a Népszabadságban közölt, szeptember 4-14 között készült felmérése szerint a teljes lakosság körében a Fidesz harminc, az MSZP huszonkét százalékos támogatottságot élvez. A választásokon részvételüket biztosra ígérő, pártot választani tudó válaszadók (a szavazókorú lakosság harmincnyolc százaléka) körében azonban egy százalékpontot nőtt az ellenzéki párt előnye.

Fegyelmezetlen szocialisták

A biztos választók ötvenhárom százaléka a Fideszt, harmincöt százaléka az MSZP-t támogatja. A parlamentbe jutásra a két nagy párton kívül az SZDSZ-nek van esélye, az MDF három százalékon áll.

A Szonda felmérése szerint viszonylag stabilnak mondható a Fidesz tábora. A párt az idén készült összes felmérésben a választókorú lakosság legalább harminc százalékának támogatását élvezte, szavazótáborúk kétharmada biztos választónak számít. A szocialisták szavazótáborának nagysága a közvélemény-kutató szerint az utóbbi hetekben nem változott, de részvételi hajlandósága romlott, az augusztusi 69 százalékról hatvan százalékra csökkent.

A baloldal erősödését érzik

Árulkodó, hogy míg a szocialisták alig négytizede gondolja pártját esélyesnek a 2006-os választások megnyerésére, a Fidesz szavazóinak kilenctizede biztos pártja sikerében. A kisebb pártok támogatói és a bizonytalanok ezzel szemben az MSZP erősödését és a Fidesz gyengülését érezték. A kis pártok támogatói körében kilencről tizenhét százalékra nőtt a szocialisták, hetvenketöről ötvennégyre csökkent a Fidesz sikerét jóslók száma. A bizonytalanok körében megduplázódott, tizennégy százalék a baloldali sikert várók száma. A Fidesz győzelmét a bizonytalanok 37 százaléka tartja valószínűnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?