Klaudia
-3 °C
3 °C

A Kovács Lászlók a Fideszt választják

2006.01.12. 11:00
Kire szavazna, ha most vasárnap lennének a választások? - tettük fel a kérdést tíz Kovács Lászlónak az ország kilenc településén. A Fidesz vezet, de meglepően jól szerepelt az SZDSZ is. Vigyázat, a felmérés nem reprezentatív.

A Kovács Lászlók a 2006-os országgyűlési választáson élni akarnak választójogukkal, derül ki az Index nem reprezentatív, kilenc településen, tízfős mintavétel alapján készült felmérésén. (A módszerről lásd keretes írásunkat.)

A módszerről
Felhívtunk találomra tíz Kovács Lászlót, oszt annyi. A mintavételre január 11-én került sor. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes sokaságra vonatkoztatva jóval nagyobb, mint ±2,3%, sőt a pártot választó biztos szavazókra vonatkoztatva is jóval nagyobb, mint ±3,2%.

A tíz közül mindössze egy Kovács László nem rendelkezik pártpreferenciával, de ő is elmenne szavazni. Budán lakik, Amerikából települt haza és elborzasztják a hazai közállapotok, de George Bush politikájával sincs megelégedve. Szerinte először beszélni kellett volna az arabokkal és csak azután lőni, de ez nem tartozik szorosan kutatásunk tárgyához.

Megőrzik maguknak

Két Kovács László elmenne szavazni, de kérdezőbiztosainknak nem árulták el pártpreferenciájukat. "Megőrzöm magamnak" - adott kitérő választ a debreceni Kovács László. "Annyit elárulok, hogy kispártra szavazok, sem az MSZP-vel, sem a Fidesszel nem vagyok elégedett" - mondta szekszárdi névrokona.

A legtöbb Kovács László (három) a Fideszt jelölte meg kedvenc pártjaként. A zuglói megkérdezettünk nem tudta megindokolni döntését, szegedi druszája annyival toldotta meg válaszát, hogy "Orbán Viktor egyszer és mindenkorra". Harmadik fideszes válaszadónk egy Csongrád megyei kistelepülés szülötte, és a Magyar Vizslás botrány ellenére kitart pártja mellett. "Uram, ezt csak felfújták" - indokolta eltökéltségét.

Népszerű a koalíció

A koalíciós szavazók a nagy vidéki városokban élnek, derül ki feketén-fehéren az Index közvélemény-kutatásából. A pécsi Kovács Lászlónak nem vitás, hogy az MSZP-t jelölné be egy most vasárnapi választáson, őt még Kovács László nőügyei sem ingatták meg. Egy Kapuvárhoz közeli községben élő Kovács László eddig mindig a szocialistákra szavazott, szokásán nem kíván változtatni.

Fél szavazatnak vettük a győri Kovács Lászlót, aki a szocialisták és a szabad demokraták között osztja meg kegyeit. (Egyéniben az egyik, listán a másik pártra szavazna.) A tisztán SZDSZ-es Kovács László Miskolcon él, és szavazatának értékéből levon egy kicsit, hogy az előző választáson még a Fideszre adta voksát; pálfordulása mélyebb okairól azt mondta: "Öreg vagyok már, nem is tudok úgy gondolkodni."

#alt#