Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

És a Sólyom Lászlók kire szavaznának?

2006.01.19. 09:55
"Kire szavazna, ha most csütörtökön lennének a választások?" - tettük fel a kérdést telefonon tíz Sólyom Lászlónak. A Fidesz szavazataival köztársasági elnöknek választott Sólyom László névrokonai nem hálásak a legnagyobb ellenzéki pártnak, ketten is a szocialistákat választják, de azért Orbán pártjának is akad híve.

A Kovács Lászlókkal ellentétben a Sólyom Lászlók jóval tartózkodóbbak, amikor pártszimpátiájukról kérdezik. Hiába, a köztársasági elnök nevét viselik, talán rendjén is van ez így.

A módszerről
Felhívtunk találomra tíz Sólyom Lászlót, oszt annyi. A mintavételre január 18-án került sor. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes sokaságra vonatkoztatva jóval nagyobb, mint ±2,3%, sőt a pártot választó biztos szavazókra vonatkoztatva is jóval nagyobb, mint ±3,2%.

Az első telefonhívásra viszont rögtön egy határozott szocialista szavazó jelentkezik, pedig a Sólyom László nevet éppen a fideszesek emelték soha nem látott magasságokba. "Négy évvel ezelőtt a Fideszre szavaztam - vallja be, amikor arra kérjük, hogy világítson rá döntésének mélyebb összefüggéseire -, de a stílusuk, a pimaszságuk, az arroganciájuk elviselhetetlen."

"Balra szavazok" - mondta egy másik Sólyom László is, aki először nem akarja elárulni, hogy pontosan melyik pártra is, ezért szükség volt a kérdezőbiztos tapasztalatára, leleményére, kitartására, hogy végül megadóan bevallja: "Igen, az MSZP-re".

Rejtőzködő Sólyomok

A kormánykoalíció több Sólyom László nevű hívével már nem is találkoztunk, de a szavazatukat nyíltan vállalók között csak egy fideszes akadt. "Jaj, de népszerű vagyok" - mondta először Sólyom László, finoman utalva arra, hogy bizony megelőztek már minket. Rutinos válaszolóhoz híven magától mondja: "Biztos pártválasztó vagyok, négy éve is a Fideszre szavaztam".

Hármójuk mellett még két Sólyom László rendelkezik pártpreferenciával. Fájdalom, mindketten amolyan rejtőzködő szavazók. "Még meggondolom" - mondja egyikük. "Tudom, kire szavazok, de nem kérek a kérdéseiből" - vágja a kérdezőbiztoshoz másikuk. Gondolhatják, nem volt könnyű újrakezdeni a kérdezősködést, de meglátják, lesz még rosszabb is.

Mintha tippverseny lenne

Találkoztunk egy Sólyom Lászlóval, akiből könnyen lehet a mérleg nyelve, bár úgy tűnik, ő inkább egy tippjátéknak tekinti a 2006-os országgyűlési választásokat. "Fidesz vagy MSZP, még nem döntöttem el, csak bennük gondolkodom, a többi párt sehol sincs."

Két Sólyom Lászlónak esze ágában sincs elmenni a névrokon által kiírt választásra, egy Sólyom László pedig inkább lecsapta a telefont. A legnagyobb pofont azonban a már kora este alvó Sólyom Lászlótól kaptuk a "kire szavazna, ha most vasárnap lennének a választások?" kérdésre: "Olyan emberre nem, aki ilyenkor kizavar az ágyamból".