Cáfolják a városházi poloskákat

2003.05.13. 17:11
A kecskeméti polgármester cáfolta a HavariaPress értesüléseit, miszerint nemrég lehallgató készülékeket találtak a városházán. Szécsi Gábor polgármester egyelőre nem tudja, mit találtak a falat kibontó mesteremberek.
Falba épített lehallgató berendezéseket találtak a kecskeméti városházán. A poloskák jelenlétét a polgármester egyik ismerőse fedezte fel, speciális jelfogó műszerével- adta hírül kedden a HavariaPress. A hírügynökség értesülései szerint a kereső műszer a polgármesteri irodából és a szomszédos tárgyalóból, összesen négy helyről jelzett olyan aktivitást, amely a lehallgató berendezés jelenlétére utal. Egyelőre nem tudni, hogy kivonták-e már a poloskákat a használatból, vagy azok még jelenleg is működnek a falakban.

Szécsi Gábor kecskeméti polgármester az MTI-nek határozottan cáfolta, hogy lehallgatókészülékeket találtak a városházán. Kijelentette: semmi alapja nincs azon híreszteléseknek sem, amelyek arról szólnak, hogy állítólag az ő kérésére az egyik barátja mérte be és találta meg a készülékeket. Szécsi Gábor közölte: a polgármesteri hivatalban, így a dolgozószobájában is elektromos vezetékeket cseréltek. A szakemberek e munkálatok közben úgy vélték, hogy esetleg a falba be van építve egy ősidőkből, vélhetően még a pártállami korszakból származó készülék, ami azonban nem működik és semmilyen jelet sem ad - mondta. Ez utóbbi feltételezés is még csak eshetőség, nem pedig bizonyosság, mivel a műemléki jellegű épület falait feleslegesen nem óhajtották megbontani.

A győri városházán is voltak poloskák

Június elején egy biztonsági ellenőrzés során a győri polgármester, az egyik alpolgármester és a jegyző szobájában lehallgatókészülékeket, kezdetleges műszaki színvonalú poloskákat találtak. Az ügy már márciusban kiderült, de akkor nem, csak a választások után tárták a nyilvánosság elé.

A nyomozás során kiderült, működőképesek voltak a lehallgató készülékek, amelyeket a polgármester irodájában egy használaton kívüli telefonkészülék adapterében, a jegyzőnél pedig egy virágcserépben helyeztek el. A készülék a polgármesternél azonban, többek között az árnyékolás miatt mégsem tudta betölteni funkcióját. A jegyzőnél elhelyezett, távirányítóval működtetett készülék alkalmas volt a helyiségben zajló beszélgetések lehallgatására. Mivel nem sikerült megállapítani, kik helyezték el a lehallgatókészülékeket az irodákban, a rendőrség novemberben megszűntette a nyomozást.  • Hírek
  • Személyi kölcsön