Viola
-5 °C
-2 °C

Kuncze: Orbán hülyének nézte az embereket

2007.02.16. 19:10
Orbán Viktor pénteken megtartotta kilencedik országértékelő beszédét a fővárosi Millenáris Parkban. Az MSZP szerint a Fidesz elnöke nem tudott politikai alternatívát adni a kormány politikájával szemben. Orbán Viktor beszéde elején szamárhoz hasonlította az embereket, fogalmazott Kuncze Gábor liberális pártelnök. Az MDF szerint a Fidesz baloldali retorikát alkalmazott. Mádl Ferenc tényszerűnek ítélte az 55 perces beszédet.

Az MSZP szerint a Fidesz elnöke országértékelő beszédében nem kínált alternatívát a kormány politikájával szemben, és "politikai cukrosbácsiként" megpróbálta elbizonytalanítani a baloldalt és annak szavazóit, mondta Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese.

Elmulasztott politikai programot hirdetni

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke sokkal többet foglalkozott az MSZP-vel, mint az ország jövőjével, egy felelős államférfinak országértékelő beszédében alternatívát kellett volna adnia a kormány politikájával szemben, közölte a kormánypárti képviselő. Hozzátette, Orbán Viktor megint elszalasztott egy lehetőséget, hogy szembenézzen saját politikai felelősségével, de elmulasztotta azt is, hogy alternatív politikai programot hirdessen, ami a kormány reform- és kiigazítási politikája mellé tehető.

Mesterházy Attila szerint a pártelnök nem adott fogódzót "az új többségnek", hogy miért is kellene a Fideszt választaniuk. A frakcióvezető-helyettes azt mondta, az ellenzéki párt vezetője beszédével egy kicsit talán hitszónokként, saját táborának kívánt üzenni. Hozzátette, pontosan a pártelnök beszédei azok, amelyek bátorítják a szélsőséges, radikális csoportokat, holott az ország érdeke pont azt kívánná meg, hogy a szélsőségesektől mindenki elhatárolódjon.

Szamarak, hülyék

Orbán Viktor beszéde elején szamárhoz hasonlította az embereket, a későbbiekben pedig hülyének nézte őket, kommentálta az SZDSZ elnöke Orbán Viktor beszédét. "Új többségről beszélt végig, miközben valójában a régi, jól ismert kisebbség hangján szólt, a populisták, demagógok, reformellenesek és a kordonbontók hangján" - fogalmazott Kuncze Gábor. Hangsúlyozta, nem is akarja értelmezni azt a fenyegetést, amelyet a Fidesz elnöke belföldre és külföldre egyaránt szánt, szerinte az nem egy európai politikus hangja.

"Egynek örülök viszont, hogy a plebejus politika megszünteti a különbségeket, mert ez azt jelenti nyilván, hogy mindenkinek lesz kőbányája, szőlőültetvénye" - jegyezte meg Kuncze. Mint mondta, ismét nem hangzott el semmilyen konkrét javaslat a lózungokon, félrevezető állításokon kívül, és értelmetlennek nevezte a napi nyolc óra feletti munkavégzés adó- és járulékmentességét. Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor 100 milliárdok eltüntetéséről is beszélt, megjegyezte: "miért nem jelenti már fel a miniszterelnököt, hogyha ekkorát tudott lopni?".

A Fidesz elnökének felvetésére, miszerint Magyarországnak az ő kormányzása idején lett volna lehetősége kitörni az adósságcsapdából, Kuncze Gábor közölte, Orbán Viktor egy Bokros-csomag által konszolidált költségvetést, illetve gazdaságot vett át 1998-ban, 5 százalék feletti növekedési pályával, amelynek összes előnyét élvezte kormányzása alatt. 2002-ben 2,7 százalékos gazdasági növekedéssel, 9 százalék körüli költségvetési hiánnyal, egy növekvő adósságállománnyal adta át az országot.

Kuncze szerint a 2002-ben megalakult kormány sajnos jelentős mértékben rontotta a költségvetés pozícióit intézkedéseivel, amelyeket egyébként a Fidesz is megszavazott. "Tehát ez sem úgy van, ahogy mondja, egész egyszerűen egy illuzionista előadását láttuk" - jegyezte meg Kuncze Gábor.

Fodor: üres frázisok

Orbán Viktor világosan tanújelét adta, hogy nincsen programja a jelenlegi magyarországi helyzet megoldására, mondta Fodor Gábor szabad demokrata ügyvivő az MTI megkeresésére. A liberális párt elnökjelöltje szerint az elmúlt hónapokban már elpuffogtatott üres frázisok újabb ismétlése mutatja, hogy ez üres beszéd.

Fodor hiányolta az országértékelésből a Fidesz felelősségének beismerését az elmúlt hónapok eseményeiért. "Ezért hiteltelen a beszéd" - jelentette ki Fodor, majd hozzátette: Orbán Viktor ezzel a jobboldal előtt is eljátssza hitelét.

Baloldali retorika

Az Orbán Viktortól megszokottnál is populistább beszéd volt a Fidesz elnökének idei országértékelése, közölte az MDF szóvivője. "Az MDF (...) szerint a beszéd még annál is populistább volt, mint amit korábban megszokhattunk Orbán Viktortól" - fogalmazott Kerék-Bárczy Szabolcs.

A részletekről szólva elmondta, a Fidesz elnöke erőteljes baloldali retorikát alkalmazott akkor, amikor azt mondta, vannak új arisztokraták, és van a plebejus réteg, ami az "új többség". "Ez meglehetősen értelmezhetetlen" - vélekedett a szóvivő. A kapitalizmussal, a tulajdonnal szembeni megállapítások is elhangzottak, ami egy jobboldali párttól szintén értelmezhetetlen, tette hozzá.

Az "egy az ország, egy a zászló szlogen" Kerék-Bárczy Szabolcs szerint akkor lenne értelmezhető, ha az egységes ország érdekében hangzott volna el. Ám a demagóg, populista beszéd, amit hallottuk, éppen az ellenkező irányba hatott, vélekedett. Mint azt a szóvivő mondta - bár nem volt újdonság -, Orbán Viktor ebben a beszédében sem vázolt fel konkrét alternatívát, nem adott konkrét programot. Érzelmileg "nagyon felfűtött volt" a beszéd, tette hozzá.

Egyenes, őszinte

"Egyenes, őszinte beszéd volt. Orbán Viktor világosan és egyértelműen fogalmazott a gazdasági válság okairól, a megszorítások okairól, a kormányzati hazugságokról. Egyértelművé tette, hogy ez nem maradhat büntetlenül, a felelősséget ezért viselni kell" - fogalmazott Halász Zsuzsa, a Kereszténydemokrata Néppárt KDNP szóvivője. Úgy vélte, némiképp újszerű volt, hogy néven is nevezte a legfőbb felelősöket, Gyurcsány Ferencet, Kóka Jánost és Veres Jánost. Emellett - mint mondta - saját vallomásaival szembesítette a miniszterelnököt.

A jövővel kapcsolatban most nem maradt el, hogy a fiatalokhoz is szóljon a volt miniszterelnök, emelte ki Halász Zsuzsa, aki szerint újszerű volt az is, hogy Orbán Viktor meghatározta, kit ért "új többség" alatt. A KDNP számára lényeges elem volt, amikor a Fidesz elnöke az erkölcsről, az alázatról, az elesettek védelméről, a munka becsületéről beszélt. "A szövetségi politika keretein belül ezt a programot minden eszközzel támogatjuk" - tette hozzá Halász Zsuzsa.

Ötödik éve unalomig ismételt üzenet

Kóka János liberális gazdasági miniszter - aki pályázik az SZDSZ elnöki posztjára - elmondta, a Fidesz elnökének beszéde csalódást keltett benne, mert a múlt, a depresszió, a keserűség, a fenyegetőzés ötödik éve unalomig ismételt üzeneteit hallottuk. Véleménye szerint ha nincs program, nincsen alternatíva, ha hiányzik a vízió, akkor egy új többség helyett legfeljebb egy régi kisebbség támogatására számíthat Orbán.

"Értem Orbán Viktort: nem szereti a demokráciánkat, ha az ország nem őt választja kormányfőnek" - fűzte hozzá Kóka János, aki megdöbbentőnek tartja, hogy a Fidesz elnöke a független pozícióban lévő jegybankelnököt, Járai Zsigmondot is a támogatói közé sorolta.

A beszéd fő sodra tényszerű volt

Orbán Viktor beszéde a tényeken alapult, mondta Mádl Ferenc a Millenáris Parkban, miután végighallgatta Orbán Viktor beszédét. Az országértékelés "fő sodrát illetően és megállapításait tekintve tények által igazolt volt" – vélte a volt köztársasági elnök. Hozzátette, a hangsúlyokkal, a megfogalmazás finomságával és árnyaltságával nyilvánvalóan lehetne vitatkozni, valószínűleg ő is máshogy fogalmazott volna meg bizonyos dolgokat.

Elmondta azt is, hogy a beszéd az ország gazdaságilag, politikailag és morálisan sokrétű helyzetéről szólt. Orbán Viktor szavait azonban nem az ő dolga elemezni, hanem a politológusoké.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!