Adalbert
13 °C
21 °C

Megszüntették a nyomozást a győri lehallgatási ügyben

2002.11.19. 16:57
Nem sikerült megállapítani, kik helyezték el a lehallgató készüléket az országgyűlési választások előtt az MSZP-s győri polgármester és a jegyző irodájában. A nyomozást nyolc hónap után megszüntette a rendőrség - tudta meg kedden az MTI. A polgármester irodájában talált poloska süket volt, a jegyző szobájában lévő viszont működött. Magántitok és más jellegű adat nem jutott illetéktelenek tudomására.
Június elején egy biztonsági ellenőrzés során a győri polgármester, az egyik alpolgármester és a jegyző szobájában lehallgatókészülékeket, kezdetleges műszaki színvonalú poloskákat találtak. Az ügy már márciusban kiderült, de akkor nem, csak a választások után tárták a nyilvánosság elé. A választásokon a győri polgármester, Balogh József szocialista színekben bekerült a parlamentbe.

A nyomozást márciusban ismeretlen tettesek ellen, magántitok jogosulatlan megismerése bűncselekmény gyanújával kezdték meg.

Süket poloska volt a polgármesternél

A nyomozás során kiderült, működőképesek voltak a lehallgató készülékek, amelyeket a polgármester irodájában egy használaton kívüli telefonkészülék adapterében, a jegyzőnél pedig egy virágcserépben helyeztek el. A készülék a polgármesternél azonban, többek között az árnyékolás miatt mégsem tudta betölteni funkcióját. A jegyzőnél elhelyezett, távirányítóval működtetett készülék alkalmas volt a helyiségben zajló beszélgetések lehallgatására.

Az igazságügyi szakértőkkel közösen végzett vizsgálat megállapította: sem magántitok, sem más jellegű adat nem jutott illetéktelenek tudomására. Ezt igazolta az őrnagy szerint a széleskörű adatgyűjtés és a nagyszámú tanú meghallgatása.

Balogh József polgármester a hírre reagálva közölte: sajnálja, hogy a rendőrség nyolc hónapi nyomozás után sem jutott eredményre, és kénytelen tudomásul venni, hogy nincs meg a tettes. "Találgatni nem akarok, de az érdekes, hogy a készülékekkel csak a városházán és a polgármesteri hivatal legszűkebb környezetében lehetett hallgatni a vezetői irodákban folyó beszélgetéseket" - tette hozzá.