Judit
3 °C
7 °C

Megválasztották Polt Pétert

2000.05.02. 19:40
Kisebb zavar után az Országgyűlés kedden legfőbb ügyésszé választotta Polt Pétert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesét.

Kisebb zavar keletkezett a legfőbb ügyész személyéről döntő parlamenti szavazáskor, mivel néhányan már az előtt leadták voksukat, hogy az elnöklő Gyimóthy Géza elrendelte volna a titkos szavazás idejére a szünetet. Erre Vancsik Zoltán (MSZP) hívta fel a figyelmet, mire Gyimóthy Géza közölte: intézkedik arról, hogy az idő előtt leadott voksokat érvénytelenítsék, és az érintettek kapjanak új szavazólapokat.

Ezután az Országgyűlés Polt Péter helyettes ombudsmant május 16-i hatállyal legfőbb ügyésszé választotta. A képviselők közül 206-an támogatták Polt Péter megválasztását, 168-an pedig ellene szavaztak.

A helyettes ombudsmannt Göncz Árpád köztársasági elnök a Fidesz javaslatára jelölte a posztjáról március elején lemondott Györgyi Kálmán utódjául.

Megválasztását követően Polt Péter esküt tett az Országgyűlés előtt.

Polt Péter 1955. szeptember 6-án született Budapesten. 1980-ban summa cum laude minősítéssel elvégezte az ELTE állam- és jogtudományi karát, majd 1982-ben bírói-ügyészi szakvizsgát tett.

1984-ben Strasbourgban az összehasonlító jogi fakultáson, 1986-ban a Hágai Nemzetközi Jogi Akadémián, majd 1990-ben professzori ösztöndíjjal ismét Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Igazgatóságánál képezte tovább magát.

1980-tól a Legfőbb Ügyészség felügyelete alá tartozó Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai Intézetnél dolgozott, 1983-tól tudományos munkatársként. 1983-től az ELTE jogi karán tanársegéd, 1985 óta a Büntetőjogi Tanszék adjunktusa.

1986-95 között részmunkaidőben ügyvédként dolgozott, közben főelőadó, illetve eseti tanácsadó az Igazságügyi Minisztériumban ENSZ és Európa Tanács ügyekben.

1993-95-ben a Külügyminisztérium megbízásából szakértői tevékenységet folytatott a magyar álláspont kialakításáról a Nemzetközi Büntetőjogi Bíróság felállítása ügyében.

1988-tól a Nemzetközi Büntetőjogi Társaság tagja, 1990-től az ENSZ vezető nemzeti referense a bűnmegelőzés és a bűntettesekkel való bánásmód területén, 1991-től a Szakértői Munkacsoport, s egyben az Európa Tanács Környezetvédelmi Büntetőjoggal Foglalkozó Bizottságának tagja.

1992-től választott tagja az Egyéni Kriminológiai Ösztöndíjakat Elbíráló Bizottságnak, 1995-től tagja az Európa Tanács Korrupcióval Foglalkozó Bizottságának, 1997-től alapító tagja a Gyermekvédelmi Ombudsmanok Európai Hálózatának.

Polt Péter, aki 1995. június 30-tól az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese, 1994-ben a Fidesz jelöltjeként indult az országgyűlési választásokon, s 1995-ig a párt tagja volt.

A büntetőjog, a büntető eljárásjog és az emberi jogok területén mintegy hatvan publikációja jelent meg, közülük néhány angol, német és cseh nyelven.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?