Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Miről beszélt Demeter Ervin a legfőbb ügyésszel?

2005.01.19. 13:10
Szabó Zoltán szocialista képviselő írásbeli választ igénylő kérdést intézett a legfőbb ügyészhez, azt tudakolva miért találkozott Demeter Ervin fideszes képviselővel. A képviselő önmagában nem tartaná aggályosnak a diskurzust, azt azonban igen, hogy az érintettek igyekeztek eltitkolni a megbeszélés tényét. Demeter Ervin nem érzi magát a kérdések címzettjének, így érdemben nem reagált képviselőtársa felvetéseire.

Írásbeli kérdésekkel fordult Szabó Zoltán képviselő (MSZP) Polt Péter legfőbb ügyészhez, mivel tudni szeretné, hogy az ügyészség vezetője miért találkozott Demeter Ervin fideszes politikussal. A politikus többek között arra vár választ a legfőbb ügyésztől, hogy milyen célból fogadta január 17-én személyes találkozón Demeter Ervin képviselőt, és volt-e már ilyen találkozó.

"Gyanút ébresztő titkolózás"

A szocialista képviselő szerint nyilvánvaló kételyeket vet fel, hogy "a K and H Equities-ügy legfőbb gyanúsítottja ügyében kizárólagos nyomozást folytató ügyészség első számú vezetője és a K and H ügyben kormánypárti politikusokat kitartóan, bár sikertelenül gyanúba keverni próbáló Demeter képviselő megbeszélését (...) titkolózás övezi".

Szabó Zoltán levele szerint a találkozóról a Népszava hétfőn és szerdán számolt be. A találkozó tényét az ellenzéki képviselő és a legfőbb ügyész is megerősítette, de elhárították a találkozó okát és témáját firtató kérdéseket.

Önmagában nem volna aggályos

A kormánypárti politikus az MTI-nek elmondta, önmagában nem tartja aggályosnak, hogy Demeter Ervin és Polt Péter találkozott, de azt igen, hogy ha "a legfőbb ügyész úgy egyeztet Demeter Ervinnel, hogy szemlátomást nem óhajtják, hogy bárkinek a tudomására jusson, és amennyiben mégiscsak a tudomására jut, a találkozó témájára vonatkozó érdeklődést semmitmondó és kitérő válaszokkal ütik el".

Szabó Zoltán azt mondta: "valami nagyon nincs rendben" a K and H-ügy körül, mivel nem logikusak azok a lépések, amelyeket az ügyészség megtesz. A szocialista képviselő arra is választ vár, hogy a találkozó összefügg-e azzal, hogy Demeter Ervin az elmúlt időszakban többször is olyan, a K and H ügyre vonatkozó, bizalmas információval állt a nyilvánosság elé, amelyek állítása szerint Kulcsár Attila vallomásában szerepeltek, aki eddig csak az ügyészség előtt volt hajlandó vallomást tenni.

Ellenzékiek is érintettek a brókerügyben?

Szabó Zoltán elmondta, jó volna tudni, hogy a legfőbb ügyész eljárt-e, érdeklődött-e arról, hogy honnan tudhatott Demeter Ervin Kulcsár Attila vallomásának tartalmáról. A képviselő levelében azt is kérdezi, meg tudja-e cáfolni a legfőbb ügyész azt a föltételezést, hogy a január 17-i találkozó azért vált halaszthatatlanná, mert az ügyészségi nyomozás során ismertté vált - az egyes ellenzéki politikusok érintettségét valószínűsítő - információk a Kulcsár Attila elfogatását irányító Molnár Csaba alezredes elleni, mondvacsinált vádak kipukkadása után tovább nem takargathatóak.

Megkerestük az üggyel kapcsolatban Demeter Ervint. A Fidesz képviselője azonban nem érezte magát a kérdések címzettjének és bár nem cáfolta a találkozó tényét, sem az ott történtekről, sem pedig Szabó kérdéseiről nem kívánt nyilatkozni, mert úgy vélte, Polt Péter meggyőződése szerint a törvényes határidőn belül válaszol a kérdésekre.