16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Parlamenti bizottság elé idézték Poltot és Gyurcsányt

2006.03.30. 10:37
A kormányfő egyéb elfoglaltságára hivatkozva nem, a legfőbb ügyész viszont megjelent a parlament költségvetési bizottságának ülésén. Gyurcsány Ferenc cége és egy állami cég közötti szerződés miatt indított ügyészségi nyomozás lett volna a téma.

"Lett volna" a téma, írtuk a leadben, és hogy végül nem így alakult, annak az volt az oka, hogy a költségvetési bizottság 28 tagjából kizárólag a 13 fideszes képviselő tudott a napirendről szavazni (a valóságban nem voltak 13-an, csak heten, ők szavaztak párttársaik helyett is). Ennyien nem voltak elegendően a határozatképességhez, így a napirendet sem szavazhatták meg, és Varga Mihály hivatalosan nem tudta meghallgatni Polt Péter legfőbb ügyészt.

Ügyészségi indok

Szijjártó Péter azután kezdeményezte a költségvetési bizottság összehívását, hogy hétfőn a legfőbb ügyész sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Altus Kft. és a Közlöny és Lapkiadó közötti 1995-ös lízingszerződés során álláspontja szerint közérdek sérült. Az állami cég Szalay utcai ingatlanát Gyurcsány cége tíz év alatt szerezte meg.

Varga Mihály szerette volna meghallgatni Gyurcsány Ferencet is, jóllehet az ügylet vizsgálatára tavaly egy vizsgálóbizottságot is alakítottak, amely eredmény nélkül fejezte be a munkát. Gyurcsány levélben készségét fejezte ki, hogy megjelenik a parlamenti bizottság előtt, de nem csütörtökön, mert más elfoglaltsága van. Varga szerint Gyurcsánynak nincs is hivatalos programja, az Index rákérdezett, és valóban nincs.

Milyen minőségben

Elfogadott napirend híján a bizottság tanácskozássá alakult át, és Szijjártó Péter nekilátott kifaggatni Polt Pétert a llízingszerződésről, de a legfőbb ügyész "zavarba jött", és jelezte, jóllehet alkotmányos kötelessége megjelenni és válaszolni a bizottság kérdéseire, de mivel nincs napirend, nem tudja, milyen minőségben kérdeznék, és inkább elzárkózott a válaszoktól.

Hamarabb távozott az ülésről Molnár Albert, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára, aki szerint Varga Mihály visszaélt elnöki jogkörével. A lízingszerződéssel kapcsolatban a bíróságnak van joga vizsgálódni, tette hozzá, és még annyit megjegyzett, hogy a Fidesz kampányrendezvénnyé silányította a költségvetési bizottságot, és ő ehhez nem asszisztál.

Válaszolók hiányában Varga Mihály bezárta az ülést. A fideszes bizottsági elnök szerint az állam pénzügyeit érintő ügyekben a költségvetési bizottság illetékes, ezért kellett összehívnia az ülést. Szijjártó Péter zárásképpen még elismételte, hogy "az ügyészség megállapította a különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelést" a Szalay-utcai szerződéssel kapcsolatban, és értetlenségét fejezte ki, hogy mégsem indult eljárás.  • Hírek
  • Hírek