Bernadett
-2 °C
4 °C

Polt a kormányt hibáztatja az ügyészségi reform elmaradásáért

2003.07.02. 14:54
A büntetőeljárási-törvény hatálybalépése számos új feladatot ró az ügyészségre - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Polt Péter legfőbb ügyész. Kiderült, a részleteiben még értelmezés előtt álló jogszabály szerint vélhetően állampolgár nem indíthat pótmagánvádas eljárást közpénzeket érintő korrupciós ügyben.
Az öt éve elfogadott, ám csak az idén július elsején életbe lépett büntetőeljárási törvény számos elemében változott meg ezen időszak alatt, ám még így sem fogadták el azon pontokat, amelyek megkönyítenék az ügyészség reformját - mondta Polt Péter legfőbb ügyész szerdai sajtótájékoztatóján.

Nem széleskörű reform

A legfőbb ügyész csendes kritikával illette a kormányzatot, mert az ügyészségi szolgálati törvényt nem terjesztették be a Parlament elé, ezért a "reform nem olyan széleskörű".

A fellebbviteli főügyészségek dolgában ugyanakkor haladnak előre a dolgok. Mivel a táblabíróságok is megkezdték tegnap működésüket, ezzel párhuzamosan Budapesten 24 fővel, akik közül 11 ügyész, 13 fővel Pécsen, és Szegeden 14-gyel kezdték meg "minden probléma nélkül" működésüket a fellebbviteli főügyészségek.

Kovács Tamás, a katonai ügyészség vezetője arról szólt, hogy az új intézmény révén már ma két ügyet tárgyaltak.

Az ügyészségek kiemelten foglalkoznak a jövőben a korrupciós és más gazdasági bűncselekményekkel. Újságírói kérdésre, hogy állampolgár indíthat-e pótmagánvádas eljárást közpénzeket érintő korrupciós ügyben, miután az ügyészség lezárta az ügyet, Belovits Ervin, a legfőbb ügyész helyettese úgy vélekedett: még a Legfelsőbb Bíróságon belül és a legfőbb ügyészségen is szükséges azon tanakodni, hogy egységesen értelmezzék a törvényt, de valószínűleg nem. Csak a sértet, esetünkben a Magyar Állam.