Valér
4 °C
8 °C

Ötödször szavazták le Polt Pétert

2003.10.27. 16:54
Immár ötödször szavazta le Polt Péter legfőbb ügyésznek egy kormánypárti interpellációra adott válaszát az Országgyűlés az őszi ülésszakban. A legfőbb ügyészt a brókerbotránnyal kapcsolatban faggatták.
Szitka Péter és Vadai Ágnes (MSZP) azt tudakolta, hogy a brókerbotránnyal kapcsolatban az ügyészség az igazságot kideríteni vagy elpalástolni akarja.

"A brókerbotrány kapcsán az ügyészi szervezet reagálásaiban hasonló mozzanatokat vélünk felfedezni, mint amelyek a Fidesz kormányzati mentalitását jellemezték" - fogalmazott Szitka Péter, hozzátéve, hogy a Fidesz kormányon a jogszabályokat "saját szája íze" szerint értelmezte.

"Lányszöktetés"

A képviselő szavai szerint az ügyészség, "egy romantikus legényszöktetéshez hasonlatosan, egy éjjel szinte elrabolta a rendőrségtől" Rejtő E. Tibort, a K and H Bank volt vezetőjét. Szitka Péter úgy véli, hogy ha az ügyészség semmit nem akarna eltitkolni a rendőrség elől, akkor időben tájékoztatná a rendőrség illetékeseit a kihallgatások tartalmáról.

"Mivel nem így történik, az is felmerülhet az események követőiben, hogy az ügyészség akkor ad ki információkat a rendőrségnek, ha azok az ő általuk védett embereket nem érintik, csupán azokat, akiket támadni akarnak" - mondta a képviselő, aki szerint az a gyanú is felmerülhet, hogy az ügyészség politikai védelmet kíván nyújtani.

Polt cáfolt

Polt Péter a megfogalmazott felvetéseket igaztalannak és méltatlannak ítélte. Leszögezte, az ügyben a belügyminiszternek írt levélben ismertette a valós tényeket, amelyek cáfolják az elhangzottakat. Hangsúlyozta, hogy a büntetőeljárási törvény szerint a nyomozásról az ügyészség rendelkezik, még akkor is, ha a rendőrség nyomoz.

"Így nem lehet értelmezni, ami elhangzott, hogy az ügyészség kivonta a rendőrségi nyomozásból a gyanúsítottat" - tette hozzá. A legfőbb ügyész elmondta, hogy az átszállítás előtt értesítették a rendőrséget, amely a gyanúsított előállításáról gondoskodott.

Leszavazták

A választ az interpellálók nem fogadták el. Vadai Ágnes azt mondta, hogy nem a kérdések, hanem az ügyész hozzáállása méltatlan. "Mióta önálló hatalmi ág a legfőbb ügyész és mióta politikai tényező?" - tette fel a kérdést az MSZP-s képviselő. Az Országgyűlés a választ 161 igen szavazat, 170 nem voks és öt tartózkodás mellett elutasította.

Kérdezz felelek az EU-rajzfilmekről
Révész Máriusz (Fidesz) az európai uniós felvilágosító rajzfilmmel kapcsolatban az Index cikkeire hivatkozva azt kérdezte, miért kezdte el Gát György producer már a pályázat eredményének kihirdetése előtt gyártani a filmet, hány hónappal a csatlakozás után fogják elkezdeni a film vetítését, és a rajzfilm mindenkit hozzá fog-e segíteni ahhoz, hogy a csatlakozás nyertesévé váljon, vagy csak a szocialistákat. A fideszes politikus felidézte, hogy egy olyan produkció kapott többszázmilliós támogatást, amelyet utóbb plágiumvád ért, ezért maradt el a sorozat bemutatója a köztévében.

Bársony András, a Külügyminisztérium politikai államtitkára válaszában közölte, az előző ciklusban a tárca költségvetésében az EU-s felvilágosításra szánt pénzeket nem erre a célra fordították; arról pedig az MTV elnökét kell megkérdezni, hogy mikor vetítik a rajzfilmet. Hozzátette: 2002 óta a tömegkommunikáció szinte minden egyes eleme megfelelő támogatást kapott a kormánytól ahhoz, hogy EU-s tájékoztatási kötelezettségének eleget tudjon tenni.

A képviselő a választ nem fogadta el, mivel úgy vélte: igenis joga, sőt kötelessége egy képviselőnek feltenni a kérdést, mikor mutatják be a rajzfilmeket, ha már többszáz milliós közpénzből valósult meg a sorozat. A parlament ugyanakkor elfogadta az államtitkári választ.