Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Beszámoltatnák Poltot a megszüntetett nyomozásokról

2003.09.09. 14:37
A kormányoldalnak mind jobban csípi a szemét Polt Péter legfőbb ügyész működése. Legutóbb az háborította fel a szocialistákat, hogy megszűntették a nyomozást a Happy End Kft.-ről és az Országimázs Központról. A vádlók vélhetően panasszal élnek, az országgyűlésben ősszel interpellációdömpingre számíthat a legfőbb ügyész.
Az MSZP szerint új igazságszolgáltatási paradigma van kialakulóban: az ügyészség a központi költségvetés sérelmére elkövetett bűncselekményeket nem hajlandó bíróság elé vinni - közölte Juhász Gábor keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A Happy End Kft., a MERT 2000 vezetője és az Országimázs Központ osztályvezetője elleni nyomozás megszüntetése miatt az MSZP frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: "mi úgy gondoljuk, hogy ennek az ügyészi fordulatnak a jogászi felelőssége a legfőbb ügyészt terheli".

A politikus elmondta, a szocialista frakció kezdeményezi, hogy Polt Péter legfőbb ügyész a parlament előtt számoljon be a nyomozások megszüntetéséről. Juhász Gábor azt is tudni szeretné: a legfőbb ügyész szóbeli vagy írásbeli utasítást adott arra, hogy ezek az ügyek ne kerüljenek bíróság elé. Mint mondta, arra biztatják a feljelentéstevőket, hogy tegyenek panaszt a feljelentések megszüntetése ellen, illetve alkalmazzák a pótmagánvád intézményét. A frakcióvezető-helyettes biztatásának meg is lett az első eredménye: a törvényi lehetőségekkel élve, nyolc napon belül panasszal él Keller László közpénzügyi államtitkár a Fővárosi Főügyészség azon döntése ellen, amelyben bűncselekmény hiányában megszüntette a Happy End Kft. és a Mert 2000 Rt. vezetője, illetve az Országimázs Központ osztályvezetője ellen csalás, illetve hanyag kezelés gyanújával indult eljárást.

"Nem értem, hogy miért szüntették meg az eljárást a három vezető ellen, mert 800 millió forintnyi károkozásról van szó" - nyilatkozta Keller a távirati irodának. Közölte azt is, hogy ha panaszát a legfőbb ügyész elutasítja, akkor megkeresik azt a lehetséges jogi lépést, amellyel újból fellebbezéssel élhet.

Ötvenöt százalékkal

Polt Pétert 2000-ben, a Fidesz-kormányzás idején 55 százalékos többséggel választották meg legfőbb ügyésznek. Elődje, Györgyi Kálmán tíz éven keresztül töltötte be ezt a posztot, lemondását nem indokolta. Poltot a kormányzati oldalról azzal vádolják, hogy korábban ötvenhárom olyan bűncselekményben történt ugyan feljelentés, amit az Orbán-kormány idején a központi költségvetés terhére követtek el, a legfőbb ügyészség azonban huszonkét ügyben megszüntette az eljárást. A kormányoldalnak az sem tetszhet, hogy Polt az 1994-es parlamenti választásokon a Fidesz jelöltjeként indult. Az országos listán elfoglalt 17. helye egyébként nem volt elegendő az országgyűlési mandátumhoz. A Fideszből 1995 tavaszán, helyettes ombudsmanná jelölése előtt lépett ki.

Tovább izzasztják

A Polt elleni szocialista támadások az MSZP-SZDSZ-kormány felállását követően többszöri parlamenti leszavazásokkal kezdődtek. A jobboldal akkor utcai tüntetéseket, népszavazást is kilátásba helyezett, csak hogy helyén tartsa Poltot. Az év első felében csend volt a kormány és a legfőbb ügyész között, egyesek háttéralkuról beszéltek. Az utóbbi hetekben ismét sűrűsödik a levegő Polt körül. A Kulcsár-ügy kapcsán a nemzetbiztonsági bizottságban is meghallgatnák, egy szocialista közleményben már azt a kérdést is felvetették, hogy egyáltalán megdolgozik-e a fizetéséért. Az ősszel a kormánypárti politikusok az Országimázs Központ ügyét firtató kérdések a Millenáris Kht.-val szemben folytatott eljárással, a televízió gazdálkodásával és az állami gazdaságok privatizációjával kapcsolatos interpellációkkal igyekeznek megizzasztani Poltot.

A legfőbb ügyészt hat évre választják. Esetleges hivatalvesztéséről az 1994-es, az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló törvény úgy rendelkezik: "A köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés határozatával kimondja a legfőbb ügyész hivatalvesztését, ha a legfőbb ügyész neki felróható okból nem tesz eleget megbízatásából eredő feladatainak, illetőleg jogerős ítéletben megállapított bűntettet követett el, vagy más módon tisztségére méltatlanná vált."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!