Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Beszámoltatnák Poltot a megszüntetett nyomozásokról

2003.09.09. 14:37
A kormányoldalnak mind jobban csípi a szemét Polt Péter legfőbb ügyész működése. Legutóbb az háborította fel a szocialistákat, hogy megszűntették a nyomozást a Happy End Kft.-ről és az Országimázs Központról. A vádlók vélhetően panasszal élnek, az országgyűlésben ősszel interpellációdömpingre számíthat a legfőbb ügyész.
Az MSZP szerint új igazságszolgáltatási paradigma van kialakulóban: az ügyészség a központi költségvetés sérelmére elkövetett bűncselekményeket nem hajlandó bíróság elé vinni - közölte Juhász Gábor keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A Happy End Kft., a MERT 2000 vezetője és az Országimázs Központ osztályvezetője elleni nyomozás megszüntetése miatt az MSZP frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: "mi úgy gondoljuk, hogy ennek az ügyészi fordulatnak a jogászi felelőssége a legfőbb ügyészt terheli".

A politikus elmondta, a szocialista frakció kezdeményezi, hogy Polt Péter legfőbb ügyész a parlament előtt számoljon be a nyomozások megszüntetéséről. Juhász Gábor azt is tudni szeretné: a legfőbb ügyész szóbeli vagy írásbeli utasítást adott arra, hogy ezek az ügyek ne kerüljenek bíróság elé. Mint mondta, arra biztatják a feljelentéstevőket, hogy tegyenek panaszt a feljelentések megszüntetése ellen, illetve alkalmazzák a pótmagánvád intézményét. A frakcióvezető-helyettes biztatásának meg is lett az első eredménye: a törvényi lehetőségekkel élve, nyolc napon belül panasszal él Keller László közpénzügyi államtitkár a Fővárosi Főügyészség azon döntése ellen, amelyben bűncselekmény hiányában megszüntette a Happy End Kft. és a Mert 2000 Rt. vezetője, illetve az Országimázs Központ osztályvezetője ellen csalás, illetve hanyag kezelés gyanújával indult eljárást.

"Nem értem, hogy miért szüntették meg az eljárást a három vezető ellen, mert 800 millió forintnyi károkozásról van szó" - nyilatkozta Keller a távirati irodának. Közölte azt is, hogy ha panaszát a legfőbb ügyész elutasítja, akkor megkeresik azt a lehetséges jogi lépést, amellyel újból fellebbezéssel élhet.

Ötvenöt százalékkal

Polt Pétert 2000-ben, a Fidesz-kormányzás idején 55 százalékos többséggel választották meg legfőbb ügyésznek. Elődje, Györgyi Kálmán tíz éven keresztül töltötte be ezt a posztot, lemondását nem indokolta. Poltot a kormányzati oldalról azzal vádolják, hogy korábban ötvenhárom olyan bűncselekményben történt ugyan feljelentés, amit az Orbán-kormány idején a központi költségvetés terhére követtek el, a legfőbb ügyészség azonban huszonkét ügyben megszüntette az eljárást. A kormányoldalnak az sem tetszhet, hogy Polt az 1994-es parlamenti választásokon a Fidesz jelöltjeként indult. Az országos listán elfoglalt 17. helye egyébként nem volt elegendő az országgyűlési mandátumhoz. A Fideszből 1995 tavaszán, helyettes ombudsmanná jelölése előtt lépett ki.

Tovább izzasztják

A Polt elleni szocialista támadások az MSZP-SZDSZ-kormány felállását követően többszöri parlamenti leszavazásokkal kezdődtek. A jobboldal akkor utcai tüntetéseket, népszavazást is kilátásba helyezett, csak hogy helyén tartsa Poltot. Az év első felében csend volt a kormány és a legfőbb ügyész között, egyesek háttéralkuról beszéltek. Az utóbbi hetekben ismét sűrűsödik a levegő Polt körül. A Kulcsár-ügy kapcsán a nemzetbiztonsági bizottságban is meghallgatnák, egy szocialista közleményben már azt a kérdést is felvetették, hogy egyáltalán megdolgozik-e a fizetéséért. Az ősszel a kormánypárti politikusok az Országimázs Központ ügyét firtató kérdések a Millenáris Kht.-val szemben folytatott eljárással, a televízió gazdálkodásával és az állami gazdaságok privatizációjával kapcsolatos interpellációkkal igyekeznek megizzasztani Poltot.

A legfőbb ügyészt hat évre választják. Esetleges hivatalvesztéséről az 1994-es, az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló törvény úgy rendelkezik: "A köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés határozatával kimondja a legfőbb ügyész hivatalvesztését, ha a legfőbb ügyész neki felróható okból nem tesz eleget megbízatásából eredő feladatainak, illetőleg jogerős ítéletben megállapított bűntettet követett el, vagy más módon tisztségére méltatlanná vált."