Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A Fidesz hazárdírozása ellenére ismét leszavazták Poltot

2003.11.03. 14:42
A Fidesz szavazási húzása sem tudta megmenteni a legfőbb ügyészt az újabb parlamenti interpellációs voksoláson. A kormánytöbbség hétfőn tizenegyedszer is leszavazta Polt Pétert annak ellenére is, hogy a jelenlévő fideszes képviselők nem nyomtak gombot a szavazásnál.
Polt Pétert ezúttal az SZDSZ képviselője, Gusztos Péter interpellálta az előző kormány idején eladott 12 agrárcég ügyében. Gusztos szerint az Orbán-kormány egy olyan határozattal értékesítette a tizenkét agrárgazdaságot, amely nem állt összhangban a privatizációs törvény rendelkezéseivel. A Magyar Fejlesztési Bank ingyen kapta meg az ÁPV Rt.-től a cégeket, hogy pályáztatás nélkül a kormányhoz vagy a miniszterelnökhöz közeli személyek tulajdonába játssza át azokat - mondta a képviselő. Gusztos szerint így az állam 20 milliárd forintos vagyont vesztett.A legfőbb ügyész szerint az irányítása alatt álló szervezet kellő körültekintéssel vizsgálta meg az ügyet. Polt szerint vagyonvesztés nem történt az agrárcégek eladása során, ezért nem volt szükség vádemelésre.

Ki akarták használni

A legfőbb ügyész válaszát 192 nem 1 igen ellenében 2 tartózkodással nem fogadta el a Parlament. A kormánytöbbség annak ellenére szavazta le tizenegyedszer, az őszi ülésszak alatt pedig hatodszor is Poltot, hogy az ellenzék az indiai látogatáson lévő kormánytagok és kormánypárti képviselők távollétét kihasználva szavazásképtelenségre "játszott". Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője az Index kérdésére elmondta, hogy a jelenlévő fideszes és MDF-es képviselők egy kivételével nem nyomtak gombot a legfőbb ügyész válaszáról szóló szavazáson, de a kormánypártok képviselői és az eltévedt ellenzéki szavazat elegendőnek bizonyult az 50 százalékos alsó szavazási határ eléréséhez.

Más értelemben

A Fideszhez képest másképpen értelmezte Polt leszavazását az MSZP. Nyakó István szóvivő az Indexnek azt mondta, Poltnak, látva, hogy már a Fidesz sem támogatja, nem azt kell magától megkérdeznie, lemond-e, hanem azt, hogy mikor mond le. Az MSZP-s képviselő szerint még nem fordult elő az újkori parlement tizenhárom éve alatt olyan, hogy gyakorlatilag egyetlen képviselő támogatta csak a legfőbb ügyész válaszát. "Ilyen fokú bizalomvesztés, nem csak elgondolkodásra, hanem cselekvésre kell sarkallja" Polt Pétert - tette hozzá Nyakó.

Minden héten

A legfőbb ügyészt legutóbb az előző plenáris ülésen szavazták le a honatyák. Poltnak akkor két szocialista képviselő, Szitka Péter és Vadai Ágnes azon kérdésére kellett válaszolnia, hogy "a brókerbotránnyal kapcsolatban az ügyészség az igazságot kideríteni vagy elpalástolni akarja-e".