Gyermekjog gyerekcipőben

1999.11.18. 08:02
320 ezer veszélyeztetett gyermek van Magyarországon - jelentette ki dr. Polt Péter helyettes országgyűlési biztos az ENSZ gyermekjogi egyezmény elfogadásának 10. évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Az egyezményt Magyarország 1991-ben ratifikálta. Polt elmondta: a hazai joggyakorlatban nem mutatkozik meg az ENSZ-egyezmény alapelve, vagyis, hogy a társadalom legfőbb értéke a gyermek. A hazai joggyakorlat pedig tárgyként és nem alanyként kezeli a gyermekeket.

1999 folyamán 51 alkotmányos jogsértéssel összefüggő esetet tártak fel - mondta Polt. Az átfogó vizsgálatok kiemelten érintették az otthont nyújtó gyermekintézményeket: a megvizsgált 13 intézmény 1067 lakóját - a védelmi intézményekben élők mintegy 9 százalékát - érintette. A többi esetben a fogyatékos gyermekotthonokkal, és a középiskolás diákjogokkal foglalkoztak. A vizsgálatok mintegy felében ajánlást tettek (intézménybezárás, épületfelújítás, bútorvásárlás, szakmai továbbképzés stb), ezeket az érintett intézmények elfogadták.

Az 1997-ben elfogadott gyermekvédelmi törvényről szólva a helyettes országgyűlési biztos szerint a hazai joggyakorlatban nem mutatkozik meg az ENSZ-egyezmény alapelve (a társadalom legfőbb értéke a gyermek). Úgy véli: ha a jogharmonizáció területén nem, de a jog gyakorlásában mesze elmaradunk az Európai Uniótól. A hazai joggyakorlat tárgyként és nem alanyként kezeli a gyermekeket, a jogszabály erősen paternalista szemléletű.

A sürgősen megoldandó további problémák közt szerepel a családon belüli erőszak, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek kezelésének, az örökbefogadásnak, drogbeteg fiatalok ellátásának kérdései, az etnikai diszkrimináció, a média és a kereskedelmi reklámok hátrányos hatásainak feltárása és kiküszöbölése. Az országgyűlési biztos szerint az interneten létező gyermekpornográfia és gyermekkereskedelem ellen is fel kel lépni, bár ezen a területen gyerekcipőben járnak.

Katonáné Pehr Erika, Szociális és Családügyi Minisztérium foosztályvezeto-helyettese elmondta: örül annak hogy az országgyűlési biztos nyilatkozik a törvényről, de nem tervezik a törvény módosítását. Egyébként szerinte a gyermekvédelem tekintetében Magyarország megfelel az egyezménynek és az európai normáknak egyaránt, a két éve elfogadott gyermekvédelmi törvény garantálja az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében foglalt gyermeki jogokat

Hazánkban 1,8 millió 14 év alatti és 800 ezer 15-18 év közötti gyermek él. Annak ellenére, hogy a népesség egyre csökken és kevesebb a két és többgyerekes családok száma, az országgyűlési biztos helyettese viszonylag magasnak minősítette a gyermekek számát. A gyermekek 16-18 százaléka csak egy szülőjével él.  • Tippek
  • Biztosítás