Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyermekjog gyerekcipőben

1999.11.18. 08:02
320 ezer veszélyeztetett gyermek van Magyarországon - jelentette ki dr. Polt Péter helyettes országgyűlési biztos az ENSZ gyermekjogi egyezmény elfogadásának 10. évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Az egyezményt Magyarország 1991-ben ratifikálta. Polt elmondta: a hazai joggyakorlatban nem mutatkozik meg az ENSZ-egyezmény alapelve, vagyis, hogy a társadalom legfőbb értéke a gyermek. A hazai joggyakorlat pedig tárgyként és nem alanyként kezeli a gyermekeket.

1999 folyamán 51 alkotmányos jogsértéssel összefüggő esetet tártak fel - mondta Polt. Az átfogó vizsgálatok kiemelten érintették az otthont nyújtó gyermekintézményeket: a megvizsgált 13 intézmény 1067 lakóját - a védelmi intézményekben élők mintegy 9 százalékát - érintette. A többi esetben a fogyatékos gyermekotthonokkal, és a középiskolás diákjogokkal foglalkoztak. A vizsgálatok mintegy felében ajánlást tettek (intézménybezárás, épületfelújítás, bútorvásárlás, szakmai továbbképzés stb), ezeket az érintett intézmények elfogadták.

Az 1997-ben elfogadott gyermekvédelmi törvényről szólva a helyettes országgyűlési biztos szerint a hazai joggyakorlatban nem mutatkozik meg az ENSZ-egyezmény alapelve (a társadalom legfőbb értéke a gyermek). Úgy véli: ha a jogharmonizáció területén nem, de a jog gyakorlásában mesze elmaradunk az Európai Uniótól. A hazai joggyakorlat tárgyként és nem alanyként kezeli a gyermekeket, a jogszabály erősen paternalista szemléletű.

A sürgősen megoldandó további problémák közt szerepel a családon belüli erőszak, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek kezelésének, az örökbefogadásnak, drogbeteg fiatalok ellátásának kérdései, az etnikai diszkrimináció, a média és a kereskedelmi reklámok hátrányos hatásainak feltárása és kiküszöbölése. Az országgyűlési biztos szerint az interneten létező gyermekpornográfia és gyermekkereskedelem ellen is fel kel lépni, bár ezen a területen gyerekcipőben járnak.

Katonáné Pehr Erika, Szociális és Családügyi Minisztérium foosztályvezeto-helyettese elmondta: örül annak hogy az országgyűlési biztos nyilatkozik a törvényről, de nem tervezik a törvény módosítását. Egyébként szerinte a gyermekvédelem tekintetében Magyarország megfelel az egyezménynek és az európai normáknak egyaránt, a két éve elfogadott gyermekvédelmi törvény garantálja az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében foglalt gyermeki jogokat

Hazánkban 1,8 millió 14 év alatti és 800 ezer 15-18 év közötti gyermek él. Annak ellenére, hogy a népesség egyre csökken és kevesebb a két és többgyerekes családok száma, az országgyűlési biztos helyettese viszonylag magasnak minősítette a gyermekek számát. A gyermekek 16-18 százaléka csak egy szülőjével él.