Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Parlamenti vitanap: ki vette ki a pénzt a pénztárcából?

2003.09.17. 12:42
Politikai vitanapon estek egymásnak szerdán a parlamenti frakciók. Kuncze és a szocialisták az Orbán-kormány gazdaságpolitikájától "nem ájulnak be a sarokba", míg az ellenzék szerint "kísértenek a nyolcvanas évek", a kormány pedig az emberek "legatyásítására" törekszik.
Hazugsággal vádolta a kormányt Áder János frakcióvezető szerdán a parlamentben. A politikai vitanapot, amelynek a címe: Mit hoz a jövő, avagy mennyi pénzt vesz ki a Medgyessy-csomag a családosok pénztárcájából, a Fidesz kezdeményezte.

Úton-útfélen hazudnak

Áder megfogalmazása szerint a kormányzat "úton-útfélen hazudozik", azt állítva, hogy a jelenlegi rossz gazdasági helyzetért az Orbán-kormány a felelős. A kormány gazdaságpolitikáját az elmúlt időszakban a visszamutogatás és a koncepciós eljárások kezdeményezése jellemezte - vélekedik Áder. Az ellenzéki politikus szerint ezzel a magatartással a kabinet igyekszik elterelni a figyelmet saját "tétovaságáról, tehetetlenségéről".

A Fidesz frakcióvezetője úgy látja, a korábbi ígéretekkel szemben a kabinet célja az, hogy minél több pénzt vegyen ki az emberek zsebéből. Áder János szólt arról, hogy míg az Orbán-kormány idején folyamatosan csökkent az államadósság, addig az elmúlt másfél évben a Medgyessy-kabinet 2000 milliárd forinttal növelte azt. "Önök szerint az Orbán-kormány rossz gazdaságpolitikát folytatott, mert négy év alatt folyamatosan csökkent az infláció, bezzeg a Medgyessy-kormány jó gazdaságpolitikát folytat, mert az idei 4,5 százalékos infláció jövőre 6,5 százalékra fog emelkedni" - mutatott rá.

Teller levele a vitanapon
Arcátlanságnak nevezte Áder János, hogy a kormányzat "a Népszabadságban megjelent hamisított Teller-levéllel akarta elterelni a figyelmet" a történésekről. A nem hiteles levél miatt a Népszabadság megkövette olvasóit.

Tőkekiáramlás, mint beáramlás, infláció

Varga Mihály volt pénzügyminiszter azt emelte ki, hogy már külföldi elemzők is összefüggéstelennek ítélik a jelenlegi magyar gazdaságpolitikát. Kritizálta azt is, hogy a Pénzügyminisztérium és a gazdasági tárca egymástól eltérően, mást és mást prognosztizál a következő esztendőre.

Varga szerint a Medgyessy-kormány másfél éve alatt a gazdasági növekedés mélypontra jutott, nagyobb a tőkekiáramlás, mint a beáramlás, az infláció pedig, megtörve a nyolcéves tendenciát, ismételten emelkedik.

Rémhírterjesztés, örömrontás

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint az ország gyors felzárkózását az szolgálná, ha a Medgyessy-kormány száznapos intézkedéseit többször végre lehetne hajtani, ugyanakkor - mint mondta - ehhez megfelelő forrásokra lenne szükség. Göndör szerint az emberek a zsebüknek hisznek és nem "a Fidesz propagandájának".

"Reméljük, hogy vége szakad annak a kétségbeesett rémhírterjesztésnek, amellyel igyekeznek több millió ember örömét tönkretenni" - mondta a kormánypárti képviselő. "Aki szándékosan elrontja mások örömét, az egyéb rossz cselekedetre is képes" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a Fidesz kijelentéseivel bizonytalanságot kelt a gazdaságban és a mindennapokban.

Gyönyörűségtől beájulni nem kell

Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője szerint az előző kabinet a felelős a gazdaság jelenlegi állapotáért. Az adósság növekedése, a munkahelyek számának csökkenése és a gazdasági egyensúly romlása már a 2002-es tavaszi választások előtt megkezdődött - mondta Kuncze.

Kuncze Gábor közölte: a Fidesz 1998-ban dinamikusan fejlődő, versenyképes gazdaságot vett át, az Orbán-kormány tevékenysége miatt azonban 2002-re 3,3 százalékra csökkent a gazdasági növekedés a négy évvel azelőtti 5,1 százalékról. "Lehet elemezni az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját, de a gyönyörűségtől beájulni a sarokba" nem lehet - mondta. "Zavaros gazdaságpolitikát folytattak, számos kommunisztikus elemmel" - jelentette ki a kormánypárti politikus.

Ne ingre, gatyára

Font Sándor MDF-es politikus szerint a kormány nem talált kiutat a jelenlegi "kellemetlen helyzetből". Ma strukturális, nem gazdasági válság van, de a kormány "tétlensége és csodavárása" az utóbbihoz is elvezethet - közölte. Font Sándor bírálta az oktatáspolitikát, a gyermeknevelés liberális felfogását és "az igénytelen közoktatást", amelyek szerinte a tudásalapú társadalom megteremtése ellen hatnak.

A kormány másfél év alatt csőd közeli helyzetbe vitte az országot, és az összes terhet a lakossággal akarja megfizettetni. Minden magyar állampolgárnak nettó 55 ezer forint kiadási többlete lesz jövőre - mondta az MDF-es politikus.

Font Sándor végül - az SZDSZ egyik tavalyi választási plakátját felmutatva - óvott attól, hogy "ingre-gatyára vetkőztessék" jövőre a lakosságot.

Frakciótársa, Sisák Imre azt mondta, hogy a kormány 550 milliárd forintot akar elvonni jövőre, és ennek végrehajtásáról "elképesztő ötletek gomolyogtak ki" a kormányzati műhelyekből. "Kísértenek a 80-as évek" - mondta a politikus, hozzátéve: a kormány növeli az adósságot, kiárusítja a nemzeti vagyont és a Mol Rt. eladásáról orosz vevőkkel tárgyal.