Illés
17 °C
29 °C

Parlamenti vitanap: ki vette ki a pénzt a pénztárcából?

2003.09.17. 12:42
Politikai vitanapon estek egymásnak szerdán a parlamenti frakciók. Kuncze és a szocialisták az Orbán-kormány gazdaságpolitikájától "nem ájulnak be a sarokba", míg az ellenzék szerint "kísértenek a nyolcvanas évek", a kormány pedig az emberek "legatyásítására" törekszik.
Hazugsággal vádolta a kormányt Áder János frakcióvezető szerdán a parlamentben. A politikai vitanapot, amelynek a címe: Mit hoz a jövő, avagy mennyi pénzt vesz ki a Medgyessy-csomag a családosok pénztárcájából, a Fidesz kezdeményezte.

Úton-útfélen hazudnak

Áder megfogalmazása szerint a kormányzat "úton-útfélen hazudozik", azt állítva, hogy a jelenlegi rossz gazdasági helyzetért az Orbán-kormány a felelős. A kormány gazdaságpolitikáját az elmúlt időszakban a visszamutogatás és a koncepciós eljárások kezdeményezése jellemezte - vélekedik Áder. Az ellenzéki politikus szerint ezzel a magatartással a kabinet igyekszik elterelni a figyelmet saját "tétovaságáról, tehetetlenségéről".

A Fidesz frakcióvezetője úgy látja, a korábbi ígéretekkel szemben a kabinet célja az, hogy minél több pénzt vegyen ki az emberek zsebéből. Áder János szólt arról, hogy míg az Orbán-kormány idején folyamatosan csökkent az államadósság, addig az elmúlt másfél évben a Medgyessy-kabinet 2000 milliárd forinttal növelte azt. "Önök szerint az Orbán-kormány rossz gazdaságpolitikát folytatott, mert négy év alatt folyamatosan csökkent az infláció, bezzeg a Medgyessy-kormány jó gazdaságpolitikát folytat, mert az idei 4,5 százalékos infláció jövőre 6,5 százalékra fog emelkedni" - mutatott rá.

Teller levele a vitanapon
Arcátlanságnak nevezte Áder János, hogy a kormányzat "a Népszabadságban megjelent hamisított Teller-levéllel akarta elterelni a figyelmet" a történésekről. A nem hiteles levél miatt a Népszabadság megkövette olvasóit.

Tőkekiáramlás, mint beáramlás, infláció

Varga Mihály volt pénzügyminiszter azt emelte ki, hogy már külföldi elemzők is összefüggéstelennek ítélik a jelenlegi magyar gazdaságpolitikát. Kritizálta azt is, hogy a Pénzügyminisztérium és a gazdasági tárca egymástól eltérően, mást és mást prognosztizál a következő esztendőre.

Varga szerint a Medgyessy-kormány másfél éve alatt a gazdasági növekedés mélypontra jutott, nagyobb a tőkekiáramlás, mint a beáramlás, az infláció pedig, megtörve a nyolcéves tendenciát, ismételten emelkedik.

Rémhírterjesztés, örömrontás

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint az ország gyors felzárkózását az szolgálná, ha a Medgyessy-kormány száznapos intézkedéseit többször végre lehetne hajtani, ugyanakkor - mint mondta - ehhez megfelelő forrásokra lenne szükség. Göndör szerint az emberek a zsebüknek hisznek és nem "a Fidesz propagandájának".

"Reméljük, hogy vége szakad annak a kétségbeesett rémhírterjesztésnek, amellyel igyekeznek több millió ember örömét tönkretenni" - mondta a kormánypárti képviselő. "Aki szándékosan elrontja mások örömét, az egyéb rossz cselekedetre is képes" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a Fidesz kijelentéseivel bizonytalanságot kelt a gazdaságban és a mindennapokban.

Gyönyörűségtől beájulni nem kell

Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője szerint az előző kabinet a felelős a gazdaság jelenlegi állapotáért. Az adósság növekedése, a munkahelyek számának csökkenése és a gazdasági egyensúly romlása már a 2002-es tavaszi választások előtt megkezdődött - mondta Kuncze.

Kuncze Gábor közölte: a Fidesz 1998-ban dinamikusan fejlődő, versenyképes gazdaságot vett át, az Orbán-kormány tevékenysége miatt azonban 2002-re 3,3 százalékra csökkent a gazdasági növekedés a négy évvel azelőtti 5,1 százalékról. "Lehet elemezni az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját, de a gyönyörűségtől beájulni a sarokba" nem lehet - mondta. "Zavaros gazdaságpolitikát folytattak, számos kommunisztikus elemmel" - jelentette ki a kormánypárti politikus.

Ne ingre, gatyára

Font Sándor MDF-es politikus szerint a kormány nem talált kiutat a jelenlegi "kellemetlen helyzetből". Ma strukturális, nem gazdasági válság van, de a kormány "tétlensége és csodavárása" az utóbbihoz is elvezethet - közölte. Font Sándor bírálta az oktatáspolitikát, a gyermeknevelés liberális felfogását és "az igénytelen közoktatást", amelyek szerinte a tudásalapú társadalom megteremtése ellen hatnak.

A kormány másfél év alatt csőd közeli helyzetbe vitte az országot, és az összes terhet a lakossággal akarja megfizettetni. Minden magyar állampolgárnak nettó 55 ezer forint kiadási többlete lesz jövőre - mondta az MDF-es politikus.

Font Sándor végül - az SZDSZ egyik tavalyi választási plakátját felmutatva - óvott attól, hogy "ingre-gatyára vetkőztessék" jövőre a lakosságot.

Frakciótársa, Sisák Imre azt mondta, hogy a kormány 550 milliárd forintot akar elvonni jövőre, és ennek végrehajtásáról "elképesztő ötletek gomolyogtak ki" a kormányzati műhelyekből. "Kísértenek a 80-as évek" - mondta a politikus, hozzátéve: a kormány növeli az adósságot, kiárusítja a nemzeti vagyont és a Mol Rt. eladásáról orosz vevőkkel tárgyal.