Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Riasztási küszöbértéket vezet be a zöldtárca a szálló porra

2008.09.21. 16:11
A mikroszkopikus por veszélyes, ezért mostantól mérik a mennyiségét. Ha nő a szennyezettség, szmogriadó lesz.

A környezetvédelmi minisztérium - az uniós tagállamok közül elsőként - heteken belül önálló küszöbértéket vezet be a szálló porra, mint légszennyező anyagra. Ezt Szabó Imre környezetvédelmi miniszter mondta a Fővárosi Autómentes Napon vasárnap.

Magyarországon eddig csak a kén-dioxid és a szállópor együttes koncentrációjára létezett riasztási küszöbérték, a szén-tüzelés visszaszorulása után azonban az utóbbi érték lecsökkent. Így szmogriadót sem kellett elrendelni.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) azonban az uniós tagállamok közül elsőként a szálló porra is önálló hátérértéket vezet be. Az egészségügyi tárca és az Országos Közegészségügyi Intézet szakembereivel közösen határozták meg ennek mértékét, a rendelet pedig heteken belül hatályba lép. Az új küszöbérték alapján az önkormányzatoknak át kell dolgozniuk a szmogriadó terveiket és várhatóan az eddigieknél gyakrabban kell majd azt elrendelni - mondta a miniszter.

Egészségügyi szakemberek régóta sürgették, hogy a levegőminőségre és a szmogriadóra vonatkozó mérések körét terjesszék ki levegőben szálló porszemcsék mennyiségére is. A legkisebb, mikroszkopikus porszemcsékre tapadva rengeteg káros anyag jut a tüdőbe, és ragad meg ott tartósan. A helyzeten sokat rontott a dízelautók rohamos elterjedése is.