Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Riasztási küszöbértéket vezet be a zöldtárca a szálló porra

2008.09.21. 16:11
A mikroszkopikus por veszélyes, ezért mostantól mérik a mennyiségét. Ha nő a szennyezettség, szmogriadó lesz.

A környezetvédelmi minisztérium - az uniós tagállamok közül elsőként - heteken belül önálló küszöbértéket vezet be a szálló porra, mint légszennyező anyagra. Ezt Szabó Imre környezetvédelmi miniszter mondta a Fővárosi Autómentes Napon vasárnap.

Magyarországon eddig csak a kén-dioxid és a szállópor együttes koncentrációjára létezett riasztási küszöbérték, a szén-tüzelés visszaszorulása után azonban az utóbbi érték lecsökkent. Így szmogriadót sem kellett elrendelni.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) azonban az uniós tagállamok közül elsőként a szálló porra is önálló hátérértéket vezet be. Az egészségügyi tárca és az Országos Közegészségügyi Intézet szakembereivel közösen határozták meg ennek mértékét, a rendelet pedig heteken belül hatályba lép. Az új küszöbérték alapján az önkormányzatoknak át kell dolgozniuk a szmogriadó terveiket és várhatóan az eddigieknél gyakrabban kell majd azt elrendelni - mondta a miniszter.

Egészségügyi szakemberek régóta sürgették, hogy a levegőminőségre és a szmogriadóra vonatkozó mérések körét terjesszék ki levegőben szálló porszemcsék mennyiségére is. A legkisebb, mikroszkopikus porszemcsékre tapadva rengeteg káros anyag jut a tüdőbe, és ragad meg ott tartósan. A helyzeten sokat rontott a dízelautók rohamos elterjedése is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!