Etelka, Aletta
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Szálló por miatt is lehet szmogriadó

2008.10.20. 13:37
Az Európai unióban elsőként Magyarországon állapítottak meg önálló határértéket a szálló porra, azaz a jövőben a por miatt is el lehet rendelni szmogriadót.

Az Európai Unióban elsőként a magyar környezetvédelmi minisztérium önálló riasztási küszöbértéket vezetett be a szálló porra (PM10). A minisztérium közleménye szerint "a svájci mintára bevezetett határértékek az eddiginél gyakrabban tehetik indokolttá szmogriadó elrendelését a lakosság védelmében, ezzel is javítva a levegőminőséget".

Hazánkban eddig csak a kén-dioxid és a szállópor együttes koncentrációjára vonatkozó tájékoztatási és riasztási küszöbérték létezett. A fűtési rendszer korszerűsítésével visszaszorult a szén-tüzelés, így a kén-dioxid értéke soha nem lépte át a határértéket. Mivel a szálló porra önálló küszöbértékek nem léteztek, nem lehetett szmogriadót elrendelni.

A zöldtárca az egészségügyi tárca szakértőivel és az Országos Közegészségügyi Intézettel közösen, az egészségügyi hatások értékelése alapján határozta meg a szálló por küszöbértékek mértékét. E szerint az önkormányzatok akkor kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 75 µg/m3 –t, riasztási kötelezettség pedig akkor áll fenn, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 100 µg/m3 –t és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

Az új küszöbértékek alapján az önkormányzatoknak át kell dolgozniuk a szmogriadóterveiket, és várhatóan az eddigieknél gyakrabban kell majd a lakosság egészségének védelmében elrendelniük azt. Az elmúlt években, főként a téli hónapokban a levegő szállópor-terhelése több esetben jelentősen meghaladta az egészségügyi határértéket. A finom szálló por egészségkárosító hatásai közismertek, joggal merült fel az igény arra, hogy a szálló porra vonatkozóan is legyen jogszabályi kötelezettség szmogriadó elrendelésére.

Magyarország ezzel úttörőszerepet vállalt az EU-ban, ahol egyelőre egyetlen más tagállamban sincs országos jogszabályban meghatározott küszöbérték.