Ervin
14 °C
21 °C

A lisszaboni nagykövet szállásolja Orbánt és gyerekeit

2004.06.28. 12:52
Két gyermeke, Sára és Gáspár kíséretében Lisszabonba utazott Orbán Viktor. A Fidesz szóvivője az Indexnek megerősítette, hogy a pártelnök a portugáliai magyar nagykövet személyes vendégeként tartózkodik több napig a portugál fővárosban. A nagykövet, Balla Mihály fideszes képviselő testvére, néhány napja még cáfolta, hogy találkozna Orbán Viktorral.
A Fidesz elnöke a futball EB záró mérkőzéseire utazott Portugáliába, ám az Index információi szerint az utazás alatt várhatóan találkozik majd az ország miniszterelnökével, Jose Manuel Durao Barrosoval is.

Magas rangú vendég

Az Fidesz szóvivője, Révész Máriusz megerősítve az Index információit elmondta, hogy Orbán Viktor lisszaboni tartózkodása alatt a magyar nagykövet személyes vendége lesz. Balla János nagykövet a szóvivő értesülése szerint a futball Európa-bajnokság lisszaboni mérkőzései idején szállást ad a Fidesz elnökének. Balla János korábban a Népszava kérdésre határozottan cáfolta, hogy Orbán Viktor az ő vendégeként bonyolítja majd a portugál fővárosban tervezett programjait. A nagykövet akkor azt mondta: nem is tud arról, hogy az ellenzéki párt vezetője Lisszabonba érkezik.

Toleráns külügy

Tóth Tamás, a Külügyminisztérium szóvivője leszögezte, hogy a tárca nem kíván beleszólni abba, hogy a nagykövetek kiket látnak vendégül. Tóth szerint a saját vendégként, saját költségen fogadott politikusokról nem szükséges tájékoztatni a tárcát, "ebben abszolút toleráns a minisztérium". A külügyi tárca nem kapott tájékoztatást azonban arról sem, hogy az exkormányfő Lisszabonban találkozik Jose Manuel Durao Barrosoval miniszterelnökkel is, akinek európai főbiztosi jelöléséről éppen a napokban dönthetnek Brüsszelben. Lapinformációk szerint a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) tavaly nyári, lisszaboni ülésén elfogadott határozat idején szintén nem érkezett nagyköveti tájékoztatás Lisszabonból a külügyhöz, jóllehet akkor éppen Orbán, illetve a Fidesz javaslatára a magyar emberi jogi helyzetet elítélő nyilatkozat született.

Az Index értesülései szerint a nagykövet egyébként testvére Balla Mihály fideszes képviselőnek, aki az Országgyűlés külügyi bizottságban tevékenykedik.