Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A Fidesz továbbra sem akar fizetni a postának

2002.12.17. 13:32
Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon kedden az a per, amelyben a Magyar Posta Rt. csaknem 110 millió forintot követel a Fidesztől azért, mert a párt többszöri felszólítás ellenére sem fizette ki a két választási forduló között kézbesített kampánylevelek szerződés szerinti ellenértékét.
A tárgyaláson a Magyar Posta Rt. jogi képviselője több beadvánnyal is bizonyítani kívánta, hogy a szerződésben vállaltak szerint határidőre kézbesítették a 3 millió 638 ezer 245 levelet.

A Fidesz jogi képviselője szerint viszont a posta nem a szerződésben foglaltak szerint kézbesített. A párt kifogásolta, hogy az általuk megjelölt címek közül számos helyre nem érkezett meg Orbán Viktor levele; a párthoz erről több bejelentés is érkezett még tavasszal.

A posta vezérigazgatója, Szabó Pál a közelmúltban levélben szólította fel a Fidesz ügyvezető elnökét, Áder Jánost arra, hogy a párt képviselői a jövőben tartózkodjanak az állami vállalat jó hírnevének csorbítására alkalmas kijelentésektől.

Egy napot kaptak a postások

A posta a választások második fordulója előtt, április 17-én két szerződést kötött a Fidesz-szel. Ezekben a társaság vállalta, hogy április 19-én 22 óráig - a kampánycsend lezárásig - összesen 5 millió 638 ezer 248 kampánylevelet kézbesít. A megállapodás alapján a Fidesznek a küldeményeket április 18-án 20 óráig kellett volna átadnia, ám 195.836-ot csak késedelmesen juttatott el a postához. Vagyis a cégnek maximum két, rosszabb esetben egy napja volt arra, hogy a fővárosban feladott kampányleveleket az ország egész területén kézbesítse.

Kézbesítették, ahová tudták

A Magyar Posta Rt. jogi képviselője a tárgyaláson elmondta: kivizsgáltatták a területi igazgatóságoknál azt a 640 címet, ahová a Fidesz szerint nem érkezett meg a küldemény. Országos összesítésükből az derül ki, hogy a 640-ból 582 esetben kivitték a levelet, a többinél valamilyen ok miatt nem lehetett kézbesíteni a küldeményt.

A posta jogi képviselője jelezte, hogy a Fidesz öt megyében egyáltalán nem adott fel küldeményt, de a reklamált címjegyzékben szerepelnek ottani címek is. A feladott leveleket nem regisztrált küldeményként, darabszámra vette fel a posta, és a felperes szerint a Fidesznek kell bizonyítania, hogy a felvett levelek között voltak az általuk megjelölt címek is. A posta képviselője utalt arra is, hogy a nem regisztrált küldeménynél a címre továbbítják a levelet, és nem nézik, hogy a levélszekrényen szerepel-e az adott személy neve.

A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma a per folytatását március 4-re halasztotta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!