Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Felmondólevelet hoz a Posta?

2000.11.17. 11:26
Sztrájkról egyelőre nincs szó, a sikeres megállapodásban gondolkodunk - nyilatkozta az Indexnek Kapaló András a Postás Szakszervezet bérpolitikai szakértője. A Magyar Posta Rt. ebben az évben 1 százalékos bérkorrekciót tart reálisnak, a szakszervezet viszont 4 százalékos visszamenőleges bérfejlesztést szeretne. Szerintük a vezetőség által kínált emelés reálkereset-csökkenést eredményezne. A tárgyalások hétfőn folytatódnak, kudarc esetén azonban demonstrációt szervez Magyarország legnagyobb szakszervezete.
A Magyar Posta Rt. a tavaszi bértárgyalásokon 8,5 százalékos bérnövekedésben egyezett meg az érdekképviselettel, de mint Kapaló András elmondta, ,,ezt még a 6 százalékos inflációs előrejelzések tudatában tervezték". A szakszervezet ezért az inflációt épphogy meghaladó, újabb négy százalékos kereset-kiegészítést szeretne, amely a Magyar Posta Rt. 1 százalékos fejlesztési tervével áll szemben. A szakszervezet szerint az idei évben várható 10 százalékos infláció miatt, ez tulajdonképpen reálkereset-csökkenést eredményezne.

- Egyelőre nincs szó sztrájkokról, mert bízunk abban, hogy meg tudunk egyezni a menedzsmenttel - mondta Kapaló, majd hozzátette, hogy a négy százalékos követelést csupán alkualapnak tekintik, amely a tárgyalások alatt rugalmasan változhat.

Várható létszámleépítés

Varjú Tamás
a Magyar Posta Rt. vezérigazgatója
A Magyar Posta Rt. jelenleg száz százalékos állami tulajdonban van, és az ezzel járó tulajdonosi jogokat a Közlekedési és Vízügyi miniszter gyakorolja. Varga László, a tárca Vagyonpolitikai Osztályának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a Posta tavasszal egy ,,meghatározott bértömeget" kapott, amelyből saját maga gazdálkodhatott a szakszervezetekkel való tárgyalásokon.

- A Postának hatékony létszámgazdálkodással kell operálnia - mondta Varga László. Ebből az következik, hogy a keresetek csupán abban az esetben növekednek, ha minél kevesebb ember között osztják szét. A Magyar Posta Rt. pénteki sajtókommünikéében a következőket írta: a Posta "A szakmai bértárgyalásokat továbbra is a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a tárgyalóasztal mellett - nem a sajtón keresztül üzenve, a közelgő szakszervezeti kongresszus előkészületének részeként - szeretné folytatni."

A postások bíznak a cégben

A postai dolgozók átlagfizetése jelenleg 75 ezer forint, de a postások zömének fizetése alig haladja meg a negyvenezer forintot. Magyarország második legnagyobb vállalatánál 44 ezer munkavállaló dolgozik, akik a szakszervezet szerint egyelőre bíznak a cégben. Éppen ezért ,,túlzóak azok a pletykák, amelyek teljes létbizonytalanságról szólnak" a postai dolgozók köreiben - mondta a szakszervezet képviselője.

Mint az Index egy hónappal ezelőtt megírta, Varjú Tamás, a Magyar Posta Rt. vezérigazgatója - a minisztérium mostani nyilatkozatával összhangban - szerint létszámleépítések is várhatóak, ha a Posta átalakításáról szóló tervezetet a kormány nem fogadja el. Információink szerint a javaslat - amely a finanszírozási területeket érinti elsősorban - decemberben kerül a kormány elé.

Békés megoldás

A tervezett demonstráció időpontja november 24, amely egybeesik a Postás Szakszervezetek Kongresszusának nyitónapjával, amelyen 15 európai szakszervezet képviselteti magát. A hazai szakszervezetnél cáfolták, hogy erre is játszottak volna a demonstráció idejének kijelölésénél. A demonstrációt a Magyar Posta Rt. Krisztina körúti központjánál tervezik. A szervezők eddig állásfoglalásokban, petíció beadásban, valamint békés szónoklatokban gondolkoznak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!