Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mobil postát égettek Ivádon

2005.09.03. 15:20
Mobil postakocsivá "maszkírozott" furgont gyújtott fel a heves megyei Ivád polgármestere szombaton a helyi falunapon, így fejezve ki a község tiltakozását a kistelepülések postahivatalainak bezárása ellen.

A járművet, amelyen "A posta házhoz megy" felirat helyett "A posta tűzbe megy" felirat volt olvasható, a közeli Pétervására önkéntes tűzoltói oltották el, akik előzőleg maguk is segédkeztek a lángra lobbantásban.

Ötven évig is harcolnának

Mint Ivádi Gábor, a 430 lelkes település polgármestere elmondta, a Zempléni Településszövetség kezdeményezésére országszerte 900 községben 60 ezer aláírás gyűlt össze a fix postahivatalok megszüntetése, a mobil postaszolgáltatás bevezetése ellen.

A tiltakozók arra kérték az Országgyűlést, hogy tűzze napirendre a postáról szóló törvény módosítását, ám azóta nem történt semmi. Az íveket aláírta az ivádiak 98 százaléka is. Ennek ellenére a Magyar Posta Rt. az elmúlt év júniusában bezárta a helyi postahivatalt.

A polgármester hozzátette, hogy a posta a többi kistelepüléshez hasonlóan Ivádon is egyfajta szociális intézmény, ahol összegyűltek beszélgetni, találkoztak az emberek, miközben ma hóban, fagyban esőben, kényelmetlen körülmények között kénytelenek feladni, illetve felvenni a küldeményeket.

Mint hangsúlyozta, törekvésüket nem adják fel, "ha kell, ötven év múlva is harcolnak a postahivatalukért". Az akcióban részt vett a falu több száz lakója, akik lelkes tapssal kísérték a furgon elhamvadását.