Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feljelentés a posta elmúlt évekbeli gazdálkodásáért

2002.10.15. 19:22
Hűtlen kezelés, a számviteli fegyelem megsértése és magánokirat-hamisítás tárgyában ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tett a Magyar Posta Rt. az elmúlt időszakban kötött szerződések szabálytalansága miatt - jelentette be Szabó Pál, a társaság vezérigazgatója. Kalmár István, a posta Orbán-kormány idején kinevezett vezetője 7 milliárd forintig írhatott alá szerződéseket.
Kazár Péter, a Magyar Posta pénzügyi vezérigazgató-helyettese a keddi sajtótájékoztatón közölte: az előző vezetés tevékenysége következtében az elmúlt 2-3 év alatt 10-12 milliárd forintos kár érte a társaságot.

Hatszázmilliós feljelentés

A tájékoztatás szerint a büntető feljelentéshez kapcsolódó kár csaknem 600 millió forint. Ez a Hungexpo Reklám Marketingkommunikációs Rt.-vel kötött reklámszerződés, a személygépkocsi bérlésekhez kapcsolódó, a Siemens épület bérléséhez és beruházásaihoz, valamint a vezérigazgatói épület fejlesztéséhez kapcsolódó szerződések szabálytalanságából ered. Brázai Miklós, a társaság felügyelő bizottságának elnöke szavai szerint a szerződések mind szakmailag, mint gazdaságilag megalapozatlanok voltak.

Kalmár hétmilliárdig írhatott alá

A Defend-ügy hazugságvizsgálóval
Korábban a posta és a Defend között létrejött szerződés nyilvánosságra kerülése keltette a legnagyobb visszhangot. A Magyar Posta akkori elnök-vezérigazgatója, Kalmár István hazugságvizsgáló gép alkalmazásával akarta kivizsgáltatni, ki szivárogtatta ki a posta számára hátrányos szerződést. A szocialisták viszont azért jelentették fel a postát, mert a szerződésből kiderült, a pénzfeldolgozási tevékenységének ellátására adott megbízás évi 150 millió forintos többletkiadást jelentett. Kifogásolták, hogy a posta nem lépett fel az ellen, hogy a Defend a tőle felvett 345 milliós tagi kölcsönt nem a kijelölt célokra használta fel, és a kamatait sem fizette.
Csáki György, a Magyar Posta elnöke közölte: az előző irányítás tevékenysége alatt tisztázatlan volt az igazgatóság kompetenciája, az üléseket rendszertelenül tartották. Mint mondta: több esetben a szerződéseket nem ellenjegyeztették a társaság jogtanácsosával. Kiemelte, a korábbi elnök-vezérigazgató 7 milliárd forintig rendelkezett egyszemélyes aláírási joggal. Ezt most a jegyzett tőke öt százalékára csökkentették, ami mintegy 550 millió forint.

Az új vezetés javít

Az elmúlt három hónapban sikerült ezeknek a hiányosságoknak a nagy részét pótolni - közölte az elnök. Szabó Pál elmondta: várhatóan a jövő héten kerül az igazgatóság elé a társaság 2007-ig szóló stratégiája. A vezérigazgató beszámolt arról, hogy a Magyar Posta Rt. a tavalyi 1,3 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel szemben az idén augusztusig 5,3 milliárd forintos veszteséget könyvelt el. Kazár Péter elmondta: az új vezetés eddig csaknem 700 millió forinttal csökkentette a felhalmozott veszteséget.