Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Feljelentés a posta elmúlt évekbeli gazdálkodásáért

2002.10.15. 19:22
Hűtlen kezelés, a számviteli fegyelem megsértése és magánokirat-hamisítás tárgyában ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tett a Magyar Posta Rt. az elmúlt időszakban kötött szerződések szabálytalansága miatt - jelentette be Szabó Pál, a társaság vezérigazgatója. Kalmár István, a posta Orbán-kormány idején kinevezett vezetője 7 milliárd forintig írhatott alá szerződéseket.
Kazár Péter, a Magyar Posta pénzügyi vezérigazgató-helyettese a keddi sajtótájékoztatón közölte: az előző vezetés tevékenysége következtében az elmúlt 2-3 év alatt 10-12 milliárd forintos kár érte a társaságot.

Hatszázmilliós feljelentés

A tájékoztatás szerint a büntető feljelentéshez kapcsolódó kár csaknem 600 millió forint. Ez a Hungexpo Reklám Marketingkommunikációs Rt.-vel kötött reklámszerződés, a személygépkocsi bérlésekhez kapcsolódó, a Siemens épület bérléséhez és beruházásaihoz, valamint a vezérigazgatói épület fejlesztéséhez kapcsolódó szerződések szabálytalanságából ered. Brázai Miklós, a társaság felügyelő bizottságának elnöke szavai szerint a szerződések mind szakmailag, mint gazdaságilag megalapozatlanok voltak.

Kalmár hétmilliárdig írhatott alá

A Defend-ügy hazugságvizsgálóval
Korábban a posta és a Defend között létrejött szerződés nyilvánosságra kerülése keltette a legnagyobb visszhangot. A Magyar Posta akkori elnök-vezérigazgatója, Kalmár István hazugságvizsgáló gép alkalmazásával akarta kivizsgáltatni, ki szivárogtatta ki a posta számára hátrányos szerződést. A szocialisták viszont azért jelentették fel a postát, mert a szerződésből kiderült, a pénzfeldolgozási tevékenységének ellátására adott megbízás évi 150 millió forintos többletkiadást jelentett. Kifogásolták, hogy a posta nem lépett fel az ellen, hogy a Defend a tőle felvett 345 milliós tagi kölcsönt nem a kijelölt célokra használta fel, és a kamatait sem fizette.
Csáki György, a Magyar Posta elnöke közölte: az előző irányítás tevékenysége alatt tisztázatlan volt az igazgatóság kompetenciája, az üléseket rendszertelenül tartották. Mint mondta: több esetben a szerződéseket nem ellenjegyeztették a társaság jogtanácsosával. Kiemelte, a korábbi elnök-vezérigazgató 7 milliárd forintig rendelkezett egyszemélyes aláírási joggal. Ezt most a jegyzett tőke öt százalékára csökkentették, ami mintegy 550 millió forint.

Az új vezetés javít

Az elmúlt három hónapban sikerült ezeknek a hiányosságoknak a nagy részét pótolni - közölte az elnök. Szabó Pál elmondta: várhatóan a jövő héten kerül az igazgatóság elé a társaság 2007-ig szóló stratégiája. A vezérigazgató beszámolt arról, hogy a Magyar Posta Rt. a tavalyi 1,3 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel szemben az idén augusztusig 5,3 milliárd forintos veszteséget könyvelt el. Kazár Péter elmondta: az új vezetés eddig csaknem 700 millió forinttal csökkentette a felhalmozott veszteséget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!