Lenke
17 °C
29 °C

Menesztették a Posta vezérét

2000.11.21. 19:42
Ismeretlen indokkal felmentette a Magyar Posta Rt. elnök-vezérigazgatóját Nógrádi László közlekedési és vízügyi miniszter. Varjú Tamás utódja Kalmár István lesz, aki a társaság felügyelő-bizottságának elnöke, valamint az APEH informatikai elnök-helyettese. A vezércsere a Postás szakszervezet szerint nem zavarja meg a jelen pillanatban is zajló bértárgyalásokat, amelynek tegnapi fordulójában egy titkos, eddig nem szereplő elemeket is tartalmazó csomagot terjesztettek a munkáltató elé.
Szűkszavú sajtóközleményben tudatta a nyilvánossággal Nógrádi László Közlekedési és Vízügyi miniszter, hogy felmenti Varjú Tamást, a Magyar Posta Rt. elnök-vezérigazgatóját. A vezérigazgatót Kalmár István követi, aki eddig az APEH elnök-helyetesse volt, és a Posta felügyelő-bizottságának elnöke.

Burillák Attila, az APEH sajtószóvivője az Indexnek megerősítette, hogy Kalmár István lemond az APEH informatikai elnökhelyettesi posztjáról. Burillák hangsúlyozta, hogy ,,kiváló szakembert vesztett az APEH, és kiváló szakembert nyert a Posta." Az APEH új elnök-helyettesét a pénzügyminiszter nevezi ki az APEH elnökének javaslatára.

Borókai Gábor kormányszóvivő a kormányülés után közölte: a kabinet nem foglalkozott a vezetőváltással.

- Ezek szerint holnap már mással tárgyalunk - kommentálta a vezércserét Kapaló András, a Postás Szakszervezet bérpolitikai szakértője, aki az Indextől tudta meg, hogy menesztették a vezérigazgatót. Kapaló szerint súlyos nyomás nehezedett Varjú Tamásra, amelyet feltehetőleg a belharcok is tovább növeltek. A szakértő véleménye szerint azonban teljesen mindegy, hogy ki ül a munkáltatói oldalon, hiszen nekik csupán az fontos, hogy a bérrendezést végre tudják hajtani.

Kapaló beszámolt arról, hogy a hétfői találkozón nem tudtak megegyezni a Postával. A szakszervezet egy új, eddig nem ismert elemeket tartalmazó csomagot terjesztett be a munkáltatók elé, amelyről azonban nem árult el részleteket. A csomagról annyit lehet tudni, hogy lentebb adott a négy százalékos bérfejlesztési követelésből.

A Magyar Posta Rt. a tavaszi bértárgyalásokon 8,5 százalékos bérnövekedésben egyezett meg az érdekképviselettel, de mint Kapaló András elmondta, ,,ezt még a 6 százalékos inflációs előrejelzések tudatában tervezték". A szakszervezet ezért az inflációt épphogy meghaladó, újabb négy százalékos kereset-kiegészítést szeretne, amely a Magyar Posta Rt. 1 százalékos fejlesztési tervével áll szemben. A szakszervezet szerint az idei évben várható 10 százalékos infláció miatt, ez tulajdonképpen reálkereset-csökkenést eredményezne.

Várható létszámleépítés

A Magyar Posta Rt. jelenleg száz százalékos állami tulajdonban van, és az ezzel járó tulajdonosi jogokat a Közlekedési és Vízügyi miniszter gyakorolja. Varga László, a tárca Vagyonpolitikai Osztályának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a Posta tavasszal egy ,,meghatározott bértömeget" kapott, amelyből saját maga gazdálkodhatott a szakszervezetekkel való tárgyalásokon.

- A Postának hatékony létszámgazdálkodással kell operálnia - mondta Varga László. Ebből az következik, hogy a keresetek csupán abban az esetben növekednek, ha minél kevesebb ember között osztják szét.

A postások bíznak a cégben

A postai dolgozók átlagfizetése jelenleg 75 ezer forint, de a postások zömének fizetése alig haladja meg a negyvenezer forintot. Magyarország második legnagyobb vállalatánál 44 ezer munkavállaló dolgozik, akik a szakszervezet szerint egyelőre bíznak a cégben. Éppen ezért ,,túlzóak azok a pletykák, amelyek teljes létbizonytalanságról szólnak" a postai dolgozók köreiben - mondta a szakszervezet képviselője. Ha azonban az új menedzsmenttel sem sikerül megegyezni, akkor november 24-én demonstrációt szervez a szakszervezet