Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Sztrájkhangulat a postánál

2001.04.02. 22:27
A Postás Szakszervezet 8,6 százalékos béremelést követel, ám a munkáltató Hírker Rt. csupán 6,5 százalékos emelésre hajlandó. A tárgyalások megrekedtek, de egy hétig még biztosan nem lehet szó hosszabb munkabeszüntetésről, legfeljebb néhány órás figyelmeztető sztrájkról.

Sztrájkbizottságot alakított a Postás Szakszervezet, amely már hétfőn megkezdte tárgyalásait a munkaadóval, a Hírker Rt.-vel. Meszlényi Ferenc, a Területi Szakszervezeti Bizottság titkára az MTI-nek elmondta: a sztrájkbizottságot azért alapították meg, mert a Hírker Rt.-vel az idei évre szóló bérmegállapodást előkészítő tárgyalások megrekedtek.

Minimálbéren a hírlapárusok harmada

A munkáltató ez évre 6,5 százalékos alapbérfejlesztést, az infláció tavalyról áthúzódó hatásával együtt éves szinten 12,54 százalékos alapbér növekedést ajánlott. A szakszervezet azonban 8,6 százalékos alapbérfejlesztést (éves szinten 14,76 százalék) is indokoltnak tartana. Véleményük szerint a 209 millió forint jegyzett tőkéjű, 10 milliárd forint adózás előtti eredménnyel és 1 milliárd forint nyereséggel rendelkező társaság képes lenne ekkora módosításra is.

Kutas Ferenc, a Területi Szakszervezeti Bizottság egyik alapszervi titkára szerint a munkáltató elvárása és bérfejlesztési ajánlata nincs arányban egymással, ugyanis a mintegy 400 hírlapárus közül 148-an minimálbérért dolgoznak.

A jogszabályok értelmében hét napig nem szervezhet a szakszervezet munkabeszüntetést, de ha az egyeztető tárgyalások elakadnak, maximum két órás figyelmeztető sztrájkra kerülhet sor.

Tárgyalás előtt kilakoltatás

A bértárgyalásokat megelőzően egy első fokú bírósági ítéletre hivatkozva kilakoltatták a Postás Szakszervezet és a Magyar Távközlési Ágazati Szakszervezet vezetőit a Cházár András utcai székházukból. A Magyar Posta ugyanakkor - mint a cég közleményéből kiderült - kötelességének érzi, hogy a csaknem 40 ezer tag érdekeit képviselő Postás Szakszervezet vezetőségének helyet biztosítson, ezért a szakszervezet vezetőit ideiglenes jelleggel a Verseny utca 12. szám alatt lévő, egykori vámkicserélő hivatal épületében helyezte el.  • Vennék
  • Bankszámla