Gerzson
-3 °C
2 °C

A Fidesz a rendőrséget vádolja a Postabank-ügyben

2003.03.25. 13:02
A Fidesz véleménye szerint a Postabank ügyében a rendőrség nem az ügyészségnek, hanem a gyanúsított Princz Gábor volt bankelnöknek nyújt segítséget politikai támadás indításához. A Fidesz nagyon kíváncsi arra, hogy "miért akarják elterelni a figyelmet Princz ügyéről". A Fidesz szerint a zavarosság csökkenti az értékesítés előtt álló Postabank árát.
Demeter Ervin az ügyben tartott keddi budapesti sajtótájékoztatóján egyértelműnek nevezte, hogy Keller László közpénzügyi államtitkár és a rendőrség el akarja terelni a figyelmet Princz Gábor büntetőügyéről.

Minden törvényes eszközzel

Mint monda, a Fidesz minden törvényes eszközt igénybe vesz, hogy kiderítse, miért akarják elterelni a figyelmet Princz Gábor ügyéről.

Keller: mást is lehetne vizsgálni
Demeter Ervin volt titokminiszternek a megalapozatlan vádaskodás helyett arról kellene számot adnia, hogy a PB Workout Kft.-n keresztül megvalósított konszolidációnak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által kifogásolt lépéseit miért hallgatta el az igazságszolgáltatás elől - reagált Keller László kedden az MTI-nek Demeter kijelentéseire.

Keller László hozzátette, a volt kormánytagnak arról kellene magyarázatot adnia, hogy az előző kabinet miért nem akarta befejezni a PB Workout Kft. vizsgálatát. A közpénzügyi államtitkár szerint Demeter Ervin arról is tájékoztathatná a közvéleményt, mit tett az ügyészség annak érdekében, hogy az Orbán-kormányt rávegye: "az eltitkolt vizsgálati anyag kiszolgáltatásával segítse a rendőrség munkáját".

Demeter Ervin közölte, hogy a Postabank konszolidációjáról szóló - a napokban nagy visszhangot kiváltó - jelentéstervezetet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelenlegi elnöke minősítette titkossá. Elmondása szerint a Postabank ügyében nyomozó rendőrtiszt felettese utasítására hozta el a Kehitől zárt borítékban a jelentéstervezetet, amelyet később átadtak Princz Gábornak. - Ennek a jelentéstervezetnek Princz Gábor tevékenységéhez nincs semmi köze - szögezte le a fideszes politikus.

A Postabank 1999-es konszolidációja kapcsán megjegyezte, hogy a pénzintézetnél tőkeemelés történt, a pénz tehát ma is ott van. Az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a Postabank gazdálkodásáról szóló korábbi jelentéséből idézve rámutatott, a konszolidációt megalapozó kormányhatározatban megjelölt veszteségi okokat a számvevőszéki vizsgálat igazolta. Az ÁSZ egy másik jelentéséből idézve azt is hangsúlyozta, hogy a konszolidáció nagyságrendjét reálisnak tartották.

Alaptalanul vádolják az előző kabinetet

Támpontnak nevezte az ügyben azt is, hogy a pénzintézet konszolidációjáról szóló ÁSZ-jelentés hamarosan nyilvánosságra kerül.

Demeter Ervin kézenfekvőnek látja, hogy a szocialisták alaptalan véleményekkel támadják ebben az ügyben az előző kabinetet. Álláspontja szerint Princz Gábor büntetőügyéről úgy igyekeznek elterelni a figyelmet, hogy azok a 70-es 80-as évek olasz maffiamódszereit idézik. Végül a fideszes képviselő felhívta a figyelmet: "ezzel a zavaros üggyel" csökken az értékesítés előtt álló Postabank ára.