Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Postások a Defendben

2000.10.12. 23:48
A Magyar Posta Rt. tőkeemeléssel 52 százalékos többségi tulajdonrészt szerzett a Defend Security Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft.-ben - tudatta a cég a távirati irodával. A vállalkozás akkor vált közismertté, amikor kiderült: Földi László egykori titkosügynök, a Nyírfa-ügy leleplezője, a titkosszolgálati miniszter kérésére egymillió forintot fizetett a megfigyelési-ügy kulcsbizonyítékáért, egy magnókazettáért. A Defend azóta számos állami megrendelést kapott. ők vigyázzák többek közt a kormány vendégházait, a Szerencsejáték Rt.-t a Postabankot, és az APEH-et.
A Magyar Posta Rt. tőkeemeléssel 52 százalékos többségi tulajdont szerzett a Defend Kft-ben. A Földi László egykori titkosügynök által vezetett vállalkozás akkor tett szert országos ismertségre, amikor az egykori Postabank érdekeltségű cég újdonsült tulajdonosaként Földi egymillió forintot fizetett Kövér László titokminiszter kérésére egy magnókazettáért. A hanganyag később az úgynevezett megfigyelési-ügy egyik legfontosabb bizonyítéka lett.

A cég közleménye kitér rá: a Magyar Posta Rt. igazgatóságának felhatalmazása alapján lezárultak a két cég közötti tárgyalások. Ennek eredményeként a Magyar Posta stratégiájával összhangban az élet- és vagyonbiztonság racionalizálása érdekében - közelebbről meg nem határozott - tőkeemeléssel többségi tulajdonos lett a vagyonvédelmi cégben. A vagyonvédelmi kft. képviselője a többségi tulajdont tanúsító okiratot benyújtotta a cégbírósághoz jóváhagyásra. A jövőbeni együttműködést célzó tárgyalások tovább folynak.

A Deefend Kft. egyébként az ominózus kazettavásárlást követően sorra kezdte elnyerni az állami megrendeléseket. Így a cég az egyik legfoglalkoztatottabb biztonságtechnikai vállalkozássá nőtte ki magát. A Földi vezette Defend őrzi többek között a Szerencsejáték Rt., az adóhatóság, az ÁPV Rt., a Postabank épületeit, valamint a kormány vendégházait is.

Ellenzéki vélemények szerint Földi László hálából kapta a Defendet azért, mert az egykori titkos ügynök segítséget nyújtott a Fidesznek az 1998-as választások megnyeréséhez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!