Krisztina
18 °C
24 °C

Még mindig többhetes késésben a posta

2004.03.25. 07:27
Még mindig nem rendezte sorait a Magyar Posta, így a hónap elején feladott küldeményeket is kézbesítenek az ország több helyén. A Népszabadság úgy tudja, hogy a posta logisztikai központjában máig nem állt helyre a rend.
A mostani késések nem függenek össze az új feldolgozó korábbi megbénulásával - állítják a posta vezetői, akik azt elismerik, hogy a központ máig csökkentett terheléssel működik. A logisztikai központban a hét végén már normál tempóban dolgozhatnak a felmondott alkalmazottak helyére frissen felvett munkások, a levélforgalom azonban várhatóan így is hetekig akadozhat még.

A késve kézbesített küldemények között számlalevelek is szép számmal vannak, az UPC ezért úgy döntött: néhány napos haladékot ad ügyfeleinek havi számlájuk kifizetésére. Akit kár ér a levélforgalom fennakadásai miatt, az 15 nap elteltével kártérítést is kérhet. A közönséges küldemények késése, eltűnése miatt ugyanakkor a posta - üzletszabályzata alapján - nem tehető felelőssé.

Új központ

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Posta Rt. Országos Logisztikai Központja március elején működésképtelenné vált. A 9,5 milliárd forintért megépült központban, amely korszerű, Siemens által gyártott feldolgozó gépsorral szortírozza szét a beáramló postai küldeményeket, már február végén torlódni kezdtek a csomagok, ugyanis csaknem háromszázötven postai dolgozó nem állt munkába, megbénítva ezzel az újonnan üzembe helyezett létesítményt.

A dolgozók azért mondtak fel, mert korábbi munkahelyükhöz képest - ami a Keleti pályaudvarhoz közeli részleg volt - jóval több időt vett volna igénybe a bejárás. A zömmel amúgy is vidékről ingázó munkások nem vállalták a napi plusz másfél órás utazást, és a vezetőség által felajánlott két százalékos béremelést sem tekintették megfelelő kompenzációnak, így felmondták munkaviszonyukat.