Márk
13 °C
28 °C

Lassan áll helyre a rend a postán

2004.03.05. 11:54
Szerdáról csütörtökre virradó éjjel teljes gőzzel folyt a feltorlódott küldeményhegyek feldolgozása a Magyar Posta logisztikai központjában. Az új létesítmény átmeneti tehermentesítése érdekében a csomagok egy részét a társaság székesfehérvári, szolnoki és szegedi feldolgozóközpontjába szállították.
A zökkenőmentes forgalomhoz 1100 fő munkáját igénylő budaörsi logisztikai központ dolgozói közül több mint háromszázan felmondtak a postának, a küldemények feldolgozásáért felelős vezető ideg-összeomlással kórházba került - áll a Népszabadság pénteki számában. A mintegy 800 ezer feltorlódott küldemény 95 százalékát péntek reggelre már feldolgozták, s elindult a levelek és a csomagok kézbesítése, így legkésőbb hétfőn mindegyik eljut a címzettekhez - ígéri a Magyar Posta szóvivője.

Több százan felmondtak

A napilap úgy tudja, a Magyar Posta Rt. Országos Logisztikai Központja már a múlt hét végén működésképtelenné vált. A 9,5 milliárd forintért megépült központban, amely korszerű, Siemens által gyártott feldolgozó gépsorral szortírozza szét a beáramló postai küldeményeket, már múlt hét péntekjén torlódni kezdtek a csomagok, ugyanis csaknem háromszázötven postai dolgozó nem állt munkába, megbénítva ezzel a most hétfőn teljes üzembe helyezett új létesítményt. A Népszava értesülései szerint a dolgozók azért mondtak fel, mert korábbi munkahelyükhöz képest - ami a Keleti pályaudvarhoz közeli részleg volt - jóval több időt vett volna igénybe a bejárás. A zömmel amúgy is vidékről ingázó munkások nem vállalták a napi plusz másfél órás utazást, és a vezetőség által felajánlott két százalékos béremelést sem tekintették megfelelő kompenzációnak, így felmondták munkaviszonyukat.

A vezérigazgatóság csak kedden kapott jelzést a kialakult helyzetről, amikor már mintegy 800 ezer feldolgozásra váró küldemény állt hatalmas halmokban a gépsorok mellett, ráadásul a csomaghegyek között 80 ezer szociális segély csekk, amelyek negyedét a posta a megszabott határidőre nem tudta eljuttatni a címzettekhez.

Rendkívüli intézkedések

A forgalom helyreállítása érdekében rendkívüli intézkedéseket léptetettek életbe szerdán éjjel. A felhalmozódott küldemények nagy részét a társaság székesfehérvári, szolnoki és szegedi feldolgozóközpontjába szállították, megszüntetve a torlódást a budaörsi központban. A biztonság kedvéért a székesfehérvári és szolnoki feldolgozó készenlétben állt még csütörtök éjjel is. A budaörsi üzem elvileg hétfőtől már külső segítség nélkül dolgozik majd. A posta előrejelzései szerint az ügyfelek szombat estig a szokásosnál több küldemény érkezésére számíthatnak.

Szabó Pál, a Magyar Posta Rt. vezérigazgatója a Népszabadságnak elmondta: a központ megbénulása elsősorban a hirtelen létszámhiány miatt következett be. A társaság a dolgozók hivatalos nyilatkozataiból már tavaly decemberben értesült róla, hogy sokan nem vállalják a munkát az új logisztikai központban, mivel azonban a budaörsi munkahelyre való átállástól elzárkózók csupán jelezték szándékukat, de nem mondták fel idejében munkaviszonyukat, a posta nem tudta megállapítani, mekkora munkaerő-kiesésre kell számítani március elejéről. Szabó Pál szerint a létszámhiány leküzdéséhez még napokra lesz szükség, ez viszont a szolgáltatások minőségében nem lesz érzékelhető.

Száztíz városban szombaton is kézbesítenek

A Magyar Posta Rt. 110 városban szombaton is elrendelte a kézbesítést annak érdekében, hogy a hét elejére feltorlódott küldeményeket még a héten megkapják a címzettek - közölte a posta szóvivője pénteken az MTI-vel. Tomecskó Tamás elmondta, hogy a mintegy 800 ezer feltorlódott küldemény 95 százalékát péntek reggelre már feldolgozták, s elindult a levelek és a csomagok kézbesítése, így legkésőbb hétfőn mindegyik eljut a címzettekhez.

A szóvivő elmondta, hogy a budaörsi logisztikai központban már megoldották azokat a problémákat, amelyek a torlódáshoz vezettek. Így például folyamatosan vesznek fel dolgozókat a hiányzók helyére, s diákokat is foglalkoztatnak. Az MTI érdeklődésére Tomecskó Tamás kifejtette: a péntek reggel és délelőtt leesett hó ugyan nem segíti elő kézbesítést, de nem okoz különösebb gondot a küldemények célhoz juttatásában.