Auguszta
-3 °C
2 °C

Posztokon marakodnak a pártok a Belvárosban

2006.10.13. 14:47
A szocialisták keveslik a Belvárosban felajánlott bizottsági helyeket. Miután nem született megegyezés, egyelőre minden testületben csak a Fidesznek és szövetségeseinek van delegáltja. Rogán Antal frissen megválasztott polgármester szerint takarékosabban működhet az önkormányzat az új bizottsági struktúrával.

Nehezményezi az új belvárosi bizottsági struktúrát Pásztor Tibor, az önkormányzati választás után ellenzékbe szorult szocialisták frakcióvezetője. Rogán Antal fideszes polgármester szövetségeseivel a bizottsági helyek közül 32-t a polgári oldalnak, 17-et az ellenzéknek ítéltek a testület csütörtöki alakuló ülésén. Pásztor szerint ez nem tükrözi a képviselő-testületben tapasztalható arányokat, mert a polgári oldal 14, a szocialista-szabad demokrata kisebbség pedig 8 fővel képviselteti magát a testületben.

Rogán Antal frissen megválasztott fideszes polgármester viszont az Index megkeresésére úgy reagált: jelenleg 4 tagú szocialista, 4 tagú szabad demokrata frakció van, továbbá van egy független képviselő, aki nem kíván belépni se az MSZP, se az SZDSZ frakciójába. A polgári oldalon van egy 13 fős Fidesz frakció, illetve mandátumot szerzett még egy MIÉP-es képviselő is. Steiner Pál listás helyén egyelőre vitatkozik az MSZP és az SZDSZ, így egy képviselői hely nincs betöltve, vagyis a testület pillanatnyi létszáma 23 fő. Úgy véli, a nyolc ellenzéki képviselőnek 17 helyet ajánlani nem elfogadhatatlan, mivel mindannyian legalább két bizottságnak tagjai lehetnek.

Spórolnak

Elfogadhatatlannak tartja Pásztor azt a csütörtöki döntést is, hogy a gazdasági társaságokban lévő harminchét tisztséget 32/5 arányban osztotta el a fideszes többség."A bizottsági struktúra kialakításakor egyetlen szemponthoz ragaszkodtam, ahhoz, hogy az önkormányzat olcsóbban működjön, mint az előző négy évben" - válaszolt a felvetésre Rogán Antal, a kerület újonnan megválasztott fideszes polgármestere. Hozzátette: az elmúlt négy évben a bizottságok fenntartása, az önkormányzathoz tartozó gazdasági társaságok felügyelő bizottságok működtetése évente több mint 250 millió forintba került.

Az eddigi tíz bizottság helyett hét működtetése 37 millió forintos, a felügyelő bizottsági helyek számának 12-vel történő csökkentése 20 millió forintos megtakarítást jelent, így összesen 57 millió forinttal működhet olcsóbban éves szinten az önkormányzat. Hangsúlyozta, a munka elkezdéséhez bizottságokra van szükség, a kialakított struktúra pedig megítélése szerint tükrözi a testületi erőviszonyokat.

Pásztor Tibor felrója a polgármesternek azt is, hogy több alpolgármestere lesz a kerületnek, mint az elmúlt ciklusban. Pásztor emlékeztet, hogy két alpolgármestere volt majdnem négy évig Steinernek, csak az utolsó fél évben segítette munkáját egy társadalmi státuszú helyettes is. Rogán ugyanakkor azzal érvel, négy helyettese közül csupán Puskás András lesz főállású, a többiek társadalmi megbízatásúak lesznek.

Pártos médiumok

Pásztor állítja, nagyobb jövedelemre tesz szert Rogán a képviselő-testület csütörtöki döntése nyomán, mint Demszky Gábor főpolgármester: a döntés értelmében 647 250 forint lesz az alapfizetése, amihez további 202 275 forint költségtérítés jár. Rogán viszont azt mondta az Indexnek, fillére pontosan megegyezik a jövedelme elődjével, csupán a költségtérítése lett húszezer forinttal magasabb. Mint mondta ez utóbbival ő nem értett egyet, így ellene szavazott az alakuló ülésen és azt is bejelentette a jegyzőnek, hogy erre a pénzre nem tart igényt.

A bizottságokban tizenöt külsős tagot delegálhatnak a Rogán-pártiak, viszont egyetlenegyet se a baloldaliak. Vita tárgya az önkormányzati lap megszüntetése, illetve a City Tv vezetőjének azonnali hatállyal történt menesztése is. Rogán Antal erre azt mondta: azért állt el az önkormányzat a kerületi lapot kiadó céggel kötött szerződéstől, és azért mentették fel a kerületi televízió vezetőjét, mert az utóbbi időben ezek a médiumok nem tettek eleget a pártatlan tájékoztatás követelményének. Rogán Antal közölte: jövő hétre újra összehívta a frakcióvezetőket annak reményében, hogy ott megállapodás születhet a bizottsági helyek végeleges felosztásáról.