Árpád
-2 °C
4 °C

Kit szívat meg Ferenc és Viktor?

2008.03.14. 11:51
Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.
Mi lett a népszavazás eredménye?
A 8 millió szavazásra jogosult állampolgár fele ment el szavazni. A vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj eltörlésével 3,3 millióan értettek egyet. 600-700 ezren mondták azt, hogy maradjanak a díjak. Azt nem tudjuk, mit gondol az a négymillió ember, aki nem szavazott.
És ki győzött?
A Fidesz ezzel a népszavazással hatalmas nyaklevest adott a kormánynak, amely előkészítetlenül és társadalmi támogatottság nélkül végott bele a reformokba. Vannak országok, ahol ennél kevesebb is elég a lemondáshoz. A népszavazás üzenetét a legközérthetőbben az SZDSZ kampányfőnöke foglalta össze. Horn Gábor szerint a választók igazából azt mondták, hogy Feri, menj a picsába.
És erre a Feri nem mondta azt, hogy tudod mit, Gabi, menjél te a picsába?
Nem. Maradt a Gábor, és maradt a Feri is.
És mi volt a népszavazás tanulsága?
Több minden. A nép nem szeret fizetni. A nép nem szereti, ha a politikusok hazudnak neki. A nép még mindig azt hiszi, hogy az államkassza egy feneketlen zsák, amiből mindenkinek jut és jár pénz. A nép is lop a közösből, ha azt látja, hogy a politikusok is lopnak.
Most mi van a vizitdíjjal? Ha holnap elmegyek orvoshoz, már nem is kell fizetni?
De kell. Az országgyűlés hétfőn módosítja azokat a törvényeket, amelyek a díjak visszavonását lehetővé teszik. Áprilistól már nem kell fizetni.
Akkor hogy lehet, hogy a hódmezővásárhelyi haveromnak már a népszavazás utáni héten nem kellett fizetnie a rendelőben?
Az ottani kórház főigazgatója a népszavazás másnapján bejelentette, hogy ők már nem szedik be a pénzt. Azóta több önkormányzat is úgy döntött, hogy a háziorvosoknak inkább kifizetik a vizitdíjat, de a betegeknek már ne kelljen leperkálniuk a 300 forintokat.
De még el sem törölték. Akkor ezzel ők most megszegik a törvényt?
A jog szerint igen. Korábban például egy kunhegyesi fogorvos nem volt hajlandó beszedni a vizitdíjat, ezért meg is büntették 327 ezer forintra. Most már erre a kis időre valószínűleg nem lesznek büntetések, mert az nagy botrányt váltana ki.
Elég sötét volt a szavazófülkében, de arra azért emlékszem, hogy a kérdés úgy szólt: egyetértek-e azzal, hogy január 1-től töröljék el a díjakat. Akkor miért törlik már el áprilistól? Ezt megteheti a kormány?
Ilyenre még nem volt példa, így erről majd valószínűleg az Alkotmánybíróságnak kell állást foglalnia. A népszavazás szigorúan véve arra kötelezi az országgyűlést, hogy alkossa meg azokat a törvényeket, amelyek alapján 2009. január 1-től már nem kell vizitdíjat fizetni. Azt azonban semmi nem tiltja, hogy a népakaratot előbb teljesítsék. Nem tiltja a törvény például azt sem, hogy te a határidő előtt fizess be egy büntetést.
Azért csinálták, mert megijedtek a nép haragjától?
Egyfelől a népszavazás hatása így közvetlenül érzékelhető lesz. Azt ugyanis senki sem akarja megvárni, hogy az év végéig tömegesen tagadják meg a vizitdíj megfizetését. Másfelől viszont a kormány a díj eltörlésének előrehozásával akarja csőbe húzni a népszavazást indító ellenzéket.
Hogyan?
Azzal, hogy előrehozták a díjak eltörlését, egy háziorvosnak már áprilistól havi 100-200 ezer forinttal kevesebb pénze lesz, egy kórháznak pedig havi néhány millió eshet ki a költségvetéséből. Kinyilvánították azt is, hogy a költségvetésnek nincs módjában, a kormánynak pedig nincs szándékában pótolni a kieső bevételt.
De ez szemétség. Hát nem erről szólt a népszavazás?
A cinikus válasz erre az, hogy a népszavazás a díjak eltörléséről szólt. Az nem volt benne, hogy ezt pótolni is kell. Ezzel a kormány valószínűleg azt akarja megmutatni, hogy a vizitdíj eltörlése milyen következményekkel jár, és az eltörlése mennyire átgondolatlan volt az ellenzék részéről. A kormány közben úgy mutatja fel magát, mint aki szigorúan ügyel a költségvetés egyensúlyára és semmilyen további kiadással nem ért egyet. Abba a helyzetbe akarják tehát most hozni a Fideszt és a népszavazást támogató orvosi kamarát, hogy ők mondják meg, honnan van pénz a díjak pótlására.
Ezzel miért kerülne nehéz helyzetbe a Fidesz?
Mert erre csak rossz választ lehet adni. Azt kellene például mondaniuk, hogy vegyenek el pénzt a mentőktől, a vakoktól vagy mondjuk csökkentsék a kórházi étkezés javítására adott pénzt, esetleg növeljék az adókat, a járulékokat. A Fidesz ezért inkább azt javasolta, hogy a hátralévő kilenc hónapra szükséges 15,8 milliárdot a Miniszterelnöki Hivatal igazgatási kiadásaiból, köztük a protokoll-keretből faragják le, jövőre pedig a szerencsejátékokból befolyó 41 milliárdnyi adóból pótolják a kieső vizitdíjat, kórházi napidíjat és a tandíjat.
És ez nem jó válasz?
Azért nem jó, mert a pénzügyminiszter rögtön rácsapott, hogy a játékadóból sporttámogatásokat, gyermekintézményeket, nyugdíjakat, önkormányzatokat, iskolákat és óvodákat finanszíroznak. Ha tehát ezt a pénzt el akarják költeni, akkor el kellene venni ezektől a nemes céloktól.
De miért az ellenzék mondja meg ezt? Ez nem a kormány dolga lenne?
De. A kormány kormányoz, tehát az ő felelőssége, hogy ezt a helyzetet rendezze, még ha nem is tetszik neki a népszavazás döntése. A vizitdíj elvonása nehéz helyzetbe hozhatja azokat, akik számoltak ezzel a pénzzel, például egy drága orvosi műszer árát kezdték el törleszteni. A kieső pénz egy átlagos praxis költségvetésének egynegyedét jelentheti, tehát bizonyos helyeken akár veszélybe is sodorhatja az egészségügyi ellátást.
Ez minden orvost érint?
Közvetlenül a 6800 háziorvost érinti. A kórházakban dolgozó orvosokat csak közvetve: ők a befolyó vizitdíjbevételből kaphattak volna jutalmat vagy fizetéskiegészítést.
És amúgy van pénz?
A kormány szerint ha a jelenlegi helyzetben találnak is pénzt, azt teljes egészében az adócsökkentés fedezetére kell fordítani, nem lehet osztogatni. Az eltörölt díjak pótlásához szükséges 41 milliárd forint azonban tényleg parányi tétel a költségvetésben, a 13 ezer milliárdos összkiadásnak mindössze 0,3 százaléka. A Kopint-Tárki elemzése emellett azt állapítja meg, hogy a tb-alapokban 2008-ban 200 milliárd forinttal több lesz a bevétel a tervezettnél, így ez megfelelő fedezet lehet a kieső vizitdíj és kórházi napidíj pótlására.
Ha tehát találnak pénzt, akkor az orvosok nem járnak rosszul?
Valószínűleg rosszul járnak, a díj eltörlése ugyanis azt jelentheti, hogy nagyjából visszaállnak a 2006-os, tehát a vizitdíj bevezetése előtti finanszírozási feltételekhez.
De azt hallottam, hogy a háziorvosoktól korábban elvettek egy csomó pénzt, és igazából csak azt fizettették vissza nekik a betegekkel.
Ez nem igaz. Annak idején a háziorvosok eszköz és ingatlantámogatását szüntették meg, amely összesen legfeljebb havi 75 ezer forint lehetett. A vizitdíjból ezzel szemben havi 100-200 ezer bevételük volt. Számolj.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?