Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Nagyvadak után kutat Keller

2004.06.02. 18:53
Polt Péter legfőbb ügyész két és fél évvel ezelőtt közösen vadászott számos üzletember mellett Bártfai Bélával, a Miniszterelnöki Hivatal akkori közigazgatási államtitkárával, aki ellen később vádat emelt az ügyészség hűtlen kezelés miatt, állítja a HVG legfrissebb száma. Előzőleg a Népszabadság arról írt, az adatvédelmi biztos vizsgálja, a közpénzügyi államtitkár törvényesen jutott-e hozzá bizonyos vadászati információkhoz. Keller úgy tudja, több nagy vad árát nem fizették ki, és azt állítja, ezért kezdtett vizsgálódni.
Balatonendréden vadászott 2002 januárjában az OTP Bank Rt. több vezető munkatársa, az elnök-vezérigazgató Csányi Sándor és családtagjai, Polt Péter legfőbb ügyész, illetve Bártfai Béla, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) akkori közigazgatási államtitkára is - világít rá a HVG legfrissebb száma arra, miért érdekelte a közpénzügyi államtitkárt egyes vadásztársaságok vadászati naplója. (Mint a Népszabadság beszámolt róla az adatvédelmi biztos vizsgálja, betekinthetett-e a dokumentumokba Keller László.)

Polt vadásztársától kért információt az imázsközpontról

Polt a két és fél évvel ezelőtti vadászaton - írj a HVG - aligha volt könnyű helyzetben, ha meg akarta őrizni a kötelező távolságtartást: az általa vezetett ügyészség az idő tájt már javában kutakodott az akkoriban a MEH-hez tartozó, azóta megszüntetett Országimázs Központ vitatott szerződései ügyében.

A Polt vezette Legfőbb Ügyészség néhány héttel a vadászat után éppen Bártfainak írt levelet az imázs-szerződések ügyében, azt tudakolva, mit tesz a jogsértések orvoslására. A MeH főosztályával kapcsolatos büntetőeljárások végül "elhaltak", egy mellékszál révén azonban az exállamtitkár hűtlen kezelés miatt 2002 októberében gyanúsított, majd vádlott lett, tárgyalását a bíróság még nem tűzte ki.

A még ellenzéki politikusként Országimázs Központ ügyében meglehetősen aktív Keller László közpénzügyi politikai államtitkár minden jel szerint erre a vadászatra utalt korábbi, Poltot faggató írásbeli kérdésében, amelyben azonban nem nevezte meg Bártfait, csupán utalt rá, mint "folyamatban lévő bűncselekménygyanús ügy érintettjére".

Fizetett-e Polt Péter?

Keller azt is tudakolta, fizetett-e Polt a vadászataiért, ha pedig nem, az esetleges ajándék vadászatot s az elejtett vadak értékét - nagyvad esetében ez több százezer forintra rúghat - szerepeltette-e a vagyonbevallásában. Polt nevében helyettese, Belovics Ervin a napokban válaszolt, kevés tényt árulva el, ellenben - "a legfőbb ügyész úr nevében" - visszautasította a "személyiségi jogokat súlyosan sértő állításokat" (Poltnak, szemben például az országgyűlési képviselőkkel, a kérdőív szerint nem kell felsorolnia a kapott ajándékokat).

Állampolgári bejelentés nyomán

Keller László közpénzügyi államtitkár szerda délután közleményben reagálva közölte, állampolgári bejelentés alapján kezdett vizsgálódni. Keller információi szerint ugyanis több elejtett, nagyértékű vadat nem fizettek ki az állami vadásztársaságok számára, így a társaságot, és közvetve az államot kár érte.

Keller László leszögezi" A vadászati naplók, illetve trófea-nyilvántartások megkérésének célja az volt, hogy a kiállított számlákkal összevetve megállapításra kerüljön, hogy bekövetkezett-e károkozás, és nem a vadászatot folytatók személyes adatainak megismerése". Az államtitkár nem a vadásztársaságokat kereste meg, hanem hivatalos úton a társaságok felügyeletét ellátó szerveket.

A Népszabadság arról is beszámolt, hogy Perenyi Tamás, az Orbán-kormány egykori államtitkára pert kezdeményez Keller László ellen. A közpénzügyi államtitkár közleményében érdekesnek nevezi Perenyei Tamásnak, az Orbán-kabinet államtitkárának reakcióját, mivel mindezidáig tisztázatlan a volt fideszes államtitkár érdekeltsége.

A Keller Lászlóval kapcsolatos vizsgálat tényét az adatvédelmi biztos aszerdán megerősítette az MTI-nek. "Valóban, a hír igaz annyiból, hogy folytattam vizsgálatot, sőt a vizsgálatot le is zártam, és állásfoglalásomat megküldtem a panaszos mellett (...) az államtitkár úrnak is" - mondta Péterfalvi Attila. Közlése szerint előző nap juttatta el állásfoglalását a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkárának.