Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Újra leszavazták Polt Péter interpellációs válaszait

2003.04.14. 15:48
Kétszer is leszavazta a parlament hétfőn Polt Péter legfőbb ügyész interpellációkra adott válaszát. Tóth Károly szocialista honatya azt firtatta miért nem jár el a Legfőbb Ügyészség azokban az ügyekben, melyekben az Orbán-kormány vezető tisztségviselői az érintettek. Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő pedig az MTV-s visszaélések ügyében zajló elhúzódó eljárásról kérdezett.
A parlament 150 igen, 184 nem szavazat és 9 tartózkodás mellett leszavazta hétfőn Polt Péter legfőbb ügyésznek Tóth Károly szocialista képviselő interpellációjára adott válaszát. Az MSZP-s politikus azt kérdezte: miért nem jár el a legfőbb ügyész azokban az ügyekben, amelyekben az Orbán-kormány vezető tisztségviselői érintettek.

Százmilliós visszaélések

Kifejtette, az Orbán-kormány Miniszterelnöki Hivatalának informatikai kormánybiztossága működése során felmerült a gyanú, hogy az egységes hírközlési törvényhez kapcsolódó rendeletek megalkotásával olyan szerződéseket kötött, amelyeknek nagyobb részében teljesítmény nélkül több száz millió forintos kifizetések történtek.

Polt: Júniusig befejeződik a nyomozás

Polt Péter egyebek között leszögezte, hogy a nyomozás befejezésének határideje 2003. június 2-a. Biztosította a képviselőt, hogy a nyomozás addigra befejeződik. Hangsúlyozta, hogy az ügyészség szakszerűen, törvényesen és gyorsan végezte feladatát.

Miért nincs előrelépés MTV-ügyben már két éve?

Az Országgyűlés egy másik kérdésben is leszavazta Polt Pétert, melyben az SZDSZ-es Gusztos Péter az MTV ügyeiről érdeklődött. Az interpellációs válaszát 144-en fogadták el, míg 196-an elutasították. Gusztos Péter (SZDSZ) azzal összefüggésben kérdezett, hogy szabad demokrata politikusok több mint két éve tettek feljelentést a Magyar Televízió Rt. pazarló gazdálkodása nyomán. Hangsúlyozta: a nyomozás több mint két éve az ügyészség szoros felügyelete alatt zajlik, ennek ellenére a sajtó arról adott hírt, hogy a gazdasági bűncselekmények lezárásában előrelépés nem történt. Mint mondta, a rendőrség lezárta a Szabó László Zsolt volt tv-elnök elleni vádak ügyében folytatott nyomozás egy részét, az ügyészség azonban hatályon kívül helyezte a rendőrség döntését.

Elég bizonyíték kéne

Polt Péter közölte, hogy az ügy felderítésében történt előrelépés, és ha lesz elég bizonyíték, megtörténik a gyanúsítás, illetve a vádemelés. Rámutatott: az, hogy egy ügy az ügyészség szoros felügyelete mellett zajlik, nem azt jelenti, hogy az ügyészség nyomoz.

Polltot újra az alkotmányügyi bizottság elé citálják

Polt Pétert hivatalbalépése óta eddig háromszor szavazták le. Két korábbi alkalommal Gusztos Péter szabad demokrata képviselő érdeklődött a Schlett-ügyről, míg egyszer Keller László érdeklődött a Happy End Kft-ről. Az ügymenet a leszavazott interpelláció esetén az, hogy a parlament elnöke kiadja az ügyet a törvényhozás alkotmányügyi bizottságának. A korábban leszavazott három interpelláció ügyével többször is foglalkozott már az illetékes parlamenti bizottság, de egyik ügyet sem zárta le végérvényesen a törvényhozás. A most leszavazott két ügyben e testület előtt kell számot adnia az ügyészség tevékenységéről Polt Péternek.