Piroska
-2 °C
5 °C

Ki fizeti majd Thürmert és Kupát?

2006.04.10. 12:07
Költségvetési támogatás nélkül marad az elmúlt négy évben összesen mintegy 280 milliót kasszírozó Centrum, és a 160 milliós adóbevétellel bíró Munkáspárt. Csurka pénze elolvad: a MIÉP a Jobbikkal felezni kényszerül, de együtt is fele annyi szavazatot szereztek, mint a MIÉP egyedül, négy éve. Az MDF önállóan valamivel kevesebb pénzhez jut majd, mint eddig.

Valamivel több mint 2,5 milliárd elosztásáról is döntöttünk vasárnap: ennyi fordít ugyanis jelenleg a költségvetés a pártok állami támogatására. (Voltaképpen többet: az ebben a ciklusban elfogadott új szabályok szerint további 1,2 milliárdot osztanak szét a parlamenti pártok alapítványai között). A fő és a rendszerváltás óta érvényes támogatási rend azonban a jelenleg 2,5 milliárdban meghatározott keret felosztásáról szól: ebből azok a pártok részesülnek, akik választáson legalább egy százalékos eredményt értek el.

Az osztás szabályai
A párttörvény rendelkezései szerint "az állami költségvetésből a pártok támogatására fordítható összeg 25 százalékát egyenlő arányban az Országgyűlésben az országos listán mandátumot szerzett pártok között kell felosztani. A fennmaradó 75 százaléknak megfelelő összeg, az országgyűlési választások eredménye alapján a pártra, illetve a párt jelöltjeire az első érvényes fordulóban leadott szavazatok arányában illeti meg a pártokat. Nem jogosult költségvetési támogatásra az a párt, amely a szavazáson részt vett választók szavazatának 1 %-át nem szerzi meg. "

A két nagy illetve a két kis parlamenti párt nagyságrendileg hasonló pénzt kap évente: az MSZP 969, a Fidesz 817 millió forintot, az MDF 284, az SZDSZ 282 millió forintot könyvelhet el. Ehhez képest zsebpénz a 2002 óta három nem parlamenti erőnek kifizetett, összesen mintegy 196 millió forint, a kicsiknek mégis ez a legfőbb megélhetési forrásuk. Ha úgy tetszik: a külsőknek négyévente azért kell megdolgozni, hogy a biztos parlamenti esélytelenségük ellenére minél több pénzt kapjanak az államtól, pár ezer szavazat milliókat jelenthet, pluszba vagy mínuszba.

Bukott a Centrum és a Munkáspárt, felezett a Miép

2002-ben a MIÉP 4,37, a Centrum 3,9, a Munkáspárt 2,16 százalékos választási eredménnyel vált jogosulttá az állami támogatásra (a támogatás részletes szabályairól ld. keretes írásunkat). Utóbbi kettő várhatóan május-júniustól az összes pénzét elveszíti: ez egy ciklusra vetítve közel 280 millió forint kiesés a Centrumnak, közel 160 millió a Munkáspártnak. Az eredmények alapján a MIÉP és a Jobbik lesz a parlamenten kívüli, költségvetésre jogosult párt, és míg a Jobbik alighanem örül az új appanázsnak, Csurka István lényegesen szegényebb lesz mint eddig: nemcsak az eredményt, hanem az ez alapján kapott pénzt is meg kell feleznie a Jobbikkal, ami durva becsléssel számolva 30 millió alá viszi le az eddig évi 87 milliós támogatást.

Az MSZP stabil első

Pártok költségvetési támogatása,
millió forint
969,21 Magyar Szocialista Párt
817,42 FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség
284,14 Magyar Demokrata Fórum
282,03 Szabad Demokraták Szövetsége
87,03 Magyar Igazság és Élet Pártja
69,47 Centrum Párt
39,81 Munkáspárt
forrás: Költségvetés

A parlamenti erősorrend az élen nem változik, az MSZP és a Fidesz nagyságrendileg egymáshoz, és az eddigi támogatásukhoz is hasonló összeget kaphat, az MSZP természetesen valamivel - továbbra is bő tíz százalékkal - többet kaphat. Az SZDSZ és az MDF között viszont változhat a felállás: a fórum 2002 óta a Fidesszel kötött választási megállapodás a szavazatmegosztásra vonatkozó részletei alapján részesült a pártpénzekből, a felosztás egy önálló ötszázalékos eredményhez képest valamivel többet jutatott Dávid Ibolyáéknak. Az Indexnek a megállapodás részleteit fejből visszaidézni próbáló MDF-es szakértők emlékei szerint a megosztás 6,2 százalékos eredménynek felelt meg. Ennek köszönhető, hogy többet kaptak, mint az önállóan, éppen a küszöb felett teljesítő SZDSZ, de ez azt is jelenti, hogy most önállóan a parlamentbe jutva kevesebbet kapnak majd.